open-navfaktor-logo
search
Izbori
Otvorena birališta za izbore za savjete nacionalnih manjina u Srbiji
Bošnjaci su po brojnosti druga nacionalna manjina, odmah iza Mađara
04.11.2018. u 09:59
get url
text

U Srbiji su jutros u sedam sati otvorena biračka mjesta za izbore za nacionalne savjete nacionalnih manjina, a do 20 sati glasat će se na 926 biračkih mjesta širom te zemlje, javlja Anadolu Agency (AA).

Ovo su treći redovni izbori za 22 nacionalna savjeta nacionalnih manjina, a pravo glasa ima skoro pola miliona birača. Među njima, prvi put svoj nacionalni savjet biraju pripadnici poljske i ruske zajednice.

Osamnaest nacionalnih manjina članove nacionalnog savjeta bira na neposrednim izborima, a četiri putem elektorskih skupština.

U Sandžaku 196 biračkih mjesta

Na neposrednim izborima svoje predstavnike birat će: albanska, aškalijska, bošnjačka, bugarska, bunjevačka, vlaška, grčka, egipatska, mađarska, njemačka, poljska, romska, rumunska, rusinska, slovačka, slovenačka, ukrajinska i češka nacionalna manjina, dok će četiri nacionalne manjine birati svoje članove za nacionalne savjete putem elektorske skupštine: makedonska, hrvatska, crnogorska i ruska.

Republička izborna komisija (RIK) Srbije proglasila je 58 izbornih lista kandidata za članove nacionalnih savjeta nacionalnih manjina. Savjeti nacionalnih manjina brojat će od 15 do 35 članova, srazmerno broju pripadnika te nacionalne manjine u Srbiji. Članovi savjeta imaju ovlaštenja u oblasti kulture, informisanja i obrazovanja, kao i u službenoj upotrebi jezika i pisma nacionalnih manjina.

Pravo učešća na izborima imaju građani koji su upisani u posebne biračke spiskove manjinskih zajednica.

Inače, na teritoriji šest opština u Sandžaku jutros je na vrijeme otvoreno svih 196 biračkih mjesta.

U poseban birački spisak upisano je 106.326 Bošnjaka, uglavnom iz Sandžaka, koji će 35 članova budućeg saziva Bošnjačkog nacionalnog vijeća (BNV) birati sa četiri izborne liste. Bošnjaci su po brojnosti druga nacionalna manjina, odmah iza Mađara.

Rok za objavu rezultata izbora 8. novembar u 20 sati

Tehničku pomoć za održavanje neposrednih izbora za članove nacionalnih savjeta nacionalnih manjina RIK-u pružat će u Novom Pazaru, Sjenici i Tutinu osmočlana radna tijela.

Neposredne izbore za članove nacionalnih savjeta nacionalnih manjina pratit će, pored domaćih, i strani posmatrači, Misija OSCE-a u Srbiji, Delegacija Evropske unije u Srbiji, ambasade Velike Britanije, Hrvatske, Sjedinjenih Američkih Država, Slovačke, Turske, Njemačke i Ukrajine. Pozitivno mišljenje na takvu odluku dalo je Ministarstvo vanjskih poslova Republike Srbije.

Nakon izbora, rok za objavljivanje konačne liste irezultata izbora je 96 sati od zatvaranja biračkih mjesta, odnosno 8. novembar do 20 sati. Savjeti, pošto RIK objavi rezultate u Službenom glasniku, imaju obavezu da u roku od 20 dana se konstituišu i formiraju njihove organe.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.