open-navfaktor-logo
search
Opći izbori 2018
Otvorena birališta u BiH, pravo glasa ima 3,35 miliona registrovanih birača
Za Opće izbore je prijavljeno 58 stranaka, 36 koalicija i 34 nezavisna kandidata, a građani će birati između više od 7.000 kandidata
07.10.2018. u 07:03
get url
text

Otvaranjem biračkih mjesta, jutros u sedam sati, počeli su Opći izbori u BiH. Na njima će registrovani birači glasati za svoje favorite za ukupno šest nivoa vlasti, i to za Predsjedništvo BiH, Zastupnički dom Parlamentarne skupštine BiH, Zastupnički dom Parlamenta FBiH, predsjednika i potpredsjednike RS-a, Narodnu skupštinu RS-a, te za kantonalne skupštine.

Pravo glasa na ovim izborima ima 3,35 miliona registrovanih birača. Od ovog broja, njih 3,25 miliona će glasati na redovnim biračkim mjestima. Za glasanje u odsustvu prijavilo se 8.306 raseljenih osoba, a njih 12.046 će glasati lično na biračkim mjestima u predratnim mjestima stanovanja. Blizu 78.000 državljana BiH registrovano je za glasanje putem pošte, a njih 1.085 će izaći na jedno od deset biračkih mjesta koja će biti otvorena u diplomatsko-konzularnim predstavništvima BiH.

Osim u BiH, biračka mjesta su otvorena u Ambasadi BiH u Kanberi u Australiji, u Ambasadi BiH u Beču u Austriji, kao i u Počasnom konzulatu u Gracu. Najviše glasačkih mjesta izvan BiH bit će otvoreno u Njemačkoj i to u Amabasadi u Bonu, te u konzulatima u Štutgartu, Frankfurtu i Minhenu. Birači koji  žive u Norveškoj moći će glasati u Ambasadi u Oslu. Biračko mjesto otvoreno je i u Ambasadi u Beogradu, kao i u Generalnom konzulatu u Čikagu, u SAD-u.

Ovogodišnji Opći izbori, prema ocjenama brojnih analitičara, najznačajniji su za Bosnu i Hercegovinu od potpisivanja Dejtonskog sporazuma. Predizbornu kampanju koja je trajala proteklih mjesec dana obilježile su, između ostalog, prognoze kako bi prilikom glasanja moglo doći do brojnih neregularnosti, a rad Centralne izborne komisije BiH našao se pod lupom medija, javnosti, ali i samih političara kao nikada do sada.  

Upravo je glasanje državljana BiH koji žive izvan zemlje izazvalo najveće polemike u predizborno vrijeme. Naime, veliki broj građana koji žive u BiH je prilikom provjere registracije otkrio da ih je neko lažno prijavio za glasanje putem pošte. Ovi birači će moći glasati na nepotvrđenim listićima, a njihovi glasački paketi, ako dođu putem pošte, neće biti ubrojani u rezultate izbora.

{$galerijaFotografija}

Međutim, interesantno je da su u CIK-u za ovu vrstu prevare odgovornost prebacili na sve institucije, ustanove i firme koji od građana iz bilo kojih razloga traže kopije ličnih dokumenata ili lične podatke, kao i lažne priređivače online igara na sreću, pretpostavljajući da su službenici koji su tamo zaposleni zloupotrijebili lične podatke građana. CIK-u su za ovu nepravilnost krivi svi drugi osim službenika u ovoj instituciji.

Za izbore je prijavljeno ukupno 128 političkih subjekata. Od tog broja najviše je stranaka 58, koalicija je 36  i 34 su nezavisna kandidata. Politički subjekti su za ove izbore prijavili ukupno 7.497 kandidata, koji se nalaze na ukupno 804 kandidacijske liste za direktne izbore. Osim toga, stranke i koalicije su prijavile još 73 liste za kompenzacijske mandate, na kojima se nalazi ukupno 842 imena.

Spomenuti kandidati će se boriti za jedan od 518 mandata, koliko će ih biti dodijeljeno na ovim izborima. Za Predsjedništvo BiH se dodjeljuju tri mandata. Isti broj mandata se dodjeljuje za predsjednika i potpredsjednike RS-a.

Građani će birati i 42 člana Zastupničkog doma PSBiH. Od toga broja 28 će ih biti izabrano iz FBiH, a 14 iz RS-a. Putem pet izbornih jedinica iz FBiH bit će izabran 21 član ovog doma, a preostalih sedam će biti dodijeljeno sa kompenzacijskih listi. U RS-u će se, u tri izborne jedinice, birati devet članova državnog Parlamenta, dok će ostalih pet biti dodijeljeno sa kompenzacijskih listi.

Federacija BiH će u izborima za Zastupnički dom Federalnog parlamenta biti podijeljena na 12 izbornih jedinica. Putem njih bit će dodijeljena 73 direktna mandata, od ukupno 98, koliko članova broji ovaj dom. Ostalih 25 mandata će biti dodijeljeno sa kompenzacijskih listi.

Za Narodnu skupštinu RS-a se bira 83 nosioca mandata, od čega ih je 63 iz devet izbornih jedinica i 20 sa kompenzacijskih listi.

U kantonalne skupštine će biti izabrano ukupno 289 zastupnika. Najviše će ih se birati u Sarajevskom, Tuzlanskom i Zeničko-dobojskom kantonu, po 35. U Unsko-sanskom, Srednjebosanskom i Hercegovačko-neretvanskom kantonu bira se po 30 članova skupštine. U Bosanskopodrinjskom i Livanjskom kantonu bira se po 25, u Zapadnohercegovačkom 23, a u Posavskom kantonu 21 zastupnik.

Glasanje će se vršiti putem takozvanih otvorenih listi, što znači da će se na listićima za izbore članova državnog, entitetskih i kantonalnih parlamenata, osim naziva političkih subjekata nalaziti i imena svih njihovih kandidata za taj nivo vlasti i u toj izbornoj jedinici. Zahvaljujući tome birači u pojedinim kantonima u FBiH će dobiti glasačke listiće formata A2, što otprilike odgovara veličini rastvorenih dnevnih novina.

Biračka mjesta će biti zatvorena danas u 19 sati, s tim što će svim biračima koji se u tom trenutku budu našli na biračkom mjestu biti omogućeno da glasaju.

Prvi preliminarni rezultati se očekuju u ponoć.

Otvorena birališta
1 od 10
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.