open-navfaktor-logo
search
Općina Centar
Otvoren trg ispred Pozorišta mladih
Idejno rješenje uređenja trga ispred Pozorišta mladih uradio je student četvrte godine Akademije likovnih umjetnosti Odsjeka za grafički dizajn, Ahmet Prošić
06.11.2018. u 16:24
get url
text

Premijer Kantona Sarajevo Adem Zolj, gradonačelnik Abdulah Skaka i načelnik Općine Centar Nedžad Ajnadžić danas suotvorili novoizgrađeni trga ispred Pozorišta mladih.

Ovaj trg će uskoro biti preimenovan u Trg kulture Jurislav Korenić u čast velikog pozorišnog i tv reditelja, osnivača Pozorišta mladih, Kamernog teatra 55 i Festivala MESS.

{$galerijaFotografija}

- Nastavit ćemo sa izgradnjom parkova.  Naš naredni korak je da povežemo ovaj trg sa trgom ispred Narodnog pozorišta, za šta vodimo pregovore sa menadžmentom hotela Bosnia oko uklanjanja postojećeg objekta u njihovom vlasništvu, čime želimo napraviti najveći trg u gradu Sarajevu - kazao je načelnik Ajnadžić.

Vlada Kantona Sarajevo je prihvatila inicijativu načelnika Općine Centar da se ovaj prostor uredi kao trg, pa je Vlada KS pronašla zamjensku lokaciju za novi parking na Marijin Dvoru.

- Meni je drago da je moja sugestija prihvaćena da se na ovom prostoru uredi što više zelenih površina. Na ovom trgu postavit ćemo i skulpturu posvećenu Jurislavu Koreniću - kazao je premijer Kantona Sarajevo Adem Zolj.

Preduzeće Park je na zelenoj površini od 400 kvadratnih metara postavilo sedam velikih žardinjera u koje su zasađene sadnice niskih stabala zajedno sa sezonskim ukrasnim cvijećem, deset parkovskih klupa za odmor te četiri korpe za otpatke od inoksa.

Idejno rješenje uređenja trga ispred Pozorišta mladih (pod nazivom "Via Vitae" - Put života) je uradio student četvrte godine Akademije likovnih umjetnosti Odsjeka za grafički dizajn Ahmet Prošić.

- Sada kada vidim finalizaciju ovog projekta moram reći da u stvarnosti izgleda puno bolje nego u 3D idejnoj projekciji. Nevjerovatan je osjećaj da sam dao doprinos kulturi, mada su svi govorili da je nemoguće uraditi nešto ovako da umjesto javnog parkinga bude ovakva zelena površina - kazao je Prošić, navodi se u saopćenju Općine Centar.  

 

Trg Pozorište mladih 06.11.2018
1 od 4
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.