open-navfaktor-logo
search
Razmjena ideja
Otvoren travnički sajam Reboot: IT sektor najbolja prilika za mlade
U Travniku je u petak započeo IT Reboot, sajam IT tehnologija koji je na jednom mjestu okupio preduzeća i vrhunske predavače, i koji je postao mjesto susreta i razmjene ideja ljudi iz informatičkog sektora.
22.10.2021. u 19:30
get url
text

- Najvažnije je da imamo jednu platformu koja će mladima otvoriti oči i pokazati koje to mogućnosti oni imaju da ostvare bolji život pomažući sami sebi, a ne idući nikuda - kazao je načelnik Općine Travnik Kenan Dautović.

Direktor Centra za edukaciju mladih Adis Arnautović kazao je kako društvu treba više osjetljivosti za potrebe mladih.

- Svi trebamo kreirati prostor za mlade i otvoriti komutacijske kanale, da privrednici prepoznaju potrebe mladih i da zajedno gradimo budućnost - rekao je Arnautović.

Mladima je svoj put do uspjeha ispričao osnivač i CEO kompanije ZenDev Senad Šantić, koji je s 20 godina osnovao svoje prvo preduzeće, a njegova firma danas sarađuje s klijentima širom svijeta.

- Ne treba niko ostati zbog patriotizma nego je na državi i ljudima da napravimo prilike za mlade, ne da forsiramo nekog da ostane zbog patriotizma. To nikad neće funkcionirati, mi moramo izgraditi BiH da bi mladi ostali - rekao je Šantić.

Mladi koji su se već okušali na ovom tržištu i oni koji to tek pokušavaju kažu kako su naučili puno.

- Naš najveći problem je što se nemamo priliku upoznavati s drugim programerima, ovo nam je baš trebalo i nadam se da će situacija biti bolja - kazao je Enver Suljić, koji je nedavno otvorio malo preduzeće koje se bavi IT-om.

Freelancera Jasmina Muslimovića pitali smo može li se u BiH raditi kao digitalni nomad i živjeti od toga.

- Naravno da se može živjeti jer niste vezani za lokaciju gdje ste. Važno je da imate internet konekciju i da ste spremni raditi - kazao je Muslimović.

Sajam traje do sutra, a zainteresirani će imati priliku od stručnih predavati slušati o novostima u IT industriji, budućnosti biznisa, cyber napadima, visoko tehnološkom kriminalu u BiH i drugim temama.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.