open-navfaktor-logo
search
Sarajevo
Otvoren sajam halal proizvoda i usluga
Halal tržište procjenjuje se na 5,73 triliona dolara, poručio predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić
27.09.2018. u 14:07
get url
text

U Sarajevu je danas svečano otvoren Sarajevo halal sajam na kojem će svoje proizvode i usluge predstaviti 91 izlagač iz 14 zemalja. Sajam je svečano otvorio reisu-l-ulema Ismaske zajednice u BiH Husein efendija Kvazović.

Prema njegovim riječima, Islamska zajednica je prije 12 godina uspostavila agenciju za izdavanje halal certifikata. Ova agencija certifikate nije izdavala samo firmama u BiH, nego i onima iz zemalja u okruženju, poput Hrvatske, Srbije, Makedonije i Crne Gore.

- Ono što mi nazivamo halal proizvodima je svaki proizvod koji bi trebao da zadovolji standarde, prije svega, zdrave hrane, čiste hrane i onoga što je ljudima dostupno u najboljem smislu. Sarajevo zaslužuje, i to je prirodno, da bude centar promoviranja halal industrije na prostoru jugoistočne Evrope – istakao je Kavazović.

{$galerijaFotografija}

Otvaranju sajma, a poslije i obilasku sajamskog prostora, prisustvovao je i predsjedavajući Vijeća ministara BiH Dernis Zvizdić. Tom prilikom istakao je podatke koji nedvosmisleno ukazuju na značajan ekonomski rast BiH. Među tim pokazateljima je rast BDP-a od tri posto, rast izvoza od 17,5 posto u prošloj, odnosno od 10,8 posto za prvih osam mjeseci ove godine. Nivo vanjskotrgovinske razmjene dostigao je iznos od 30 milijardi maraka. Osim toga, u toku prošle godine zabilježene su strane investicije u visini od 800 miliona maraka.

Podsjetio je da je tržište islamskog svijeta broji 1,8 milijardi stanovnika. Vrijednost tog tržišta iznosi 5,73 triliona dolara. Osim hrane i pića, ovo tržište obuhvata i druge privredne grane, poput turizma, finansija, mode, farmaceutskih proizvoda i kozmetike.

- To je veliko tržište i za to tržište proizvođači su sve više zainteresovani i mi moramo biti dio takvih procesa. Zbog toga mi je drago da u BiH postoji više od 85 kompanija koje imaju halal certifikat, dok ih u regiji ima nešto više od 120, s više od 4.500 proizvoda i usluga. Imamo veliki broj certificiranih proizvođača koji pokušavaju izaći na tržište. Iskreno se nadam da će se kroz ovaj sajam, aktivnom saradnjom i razmjenom informacija, otvoriti vrata našim proizvođačima da ostvare poslovne kontakte i pretvore ih u nove i velike ugovore koji će rezultirati izvozom bh. proizvoda na svjetsko tržište – istakao je Zvizdić.

{$galerijaFotografija}

Otvaranju Sajma, uime malezijskog premijera Mohameda Mahatira prisustvovalo je ministar Mujahid Yusuf Rawa.

- Nadamo se da će Sarajevo postati glavni koridor za halal industriju, te da ćemo moći ovdje dovesti sve “velike igrače“, kako iz južne Azije, tako i iz Kine, koja je veliki industrijski “igrač“, a Sarajevo može imati velike koristi od ove sve značajnije industrijske oblasti – kazao je Rawa.

Surganizatorima i sponzorima se zahvalio direktor BBI banke Amer Bukvić, koji je kazao kako jedan ovakav događaj ne bi mogao biti realizovan bez bliske saradnje privatnog i javnog sektora.

Sarajevo halal sajam se zatvara 29. septembra.

Halal Sajam 27.09.2018 galerija 1
1 od 10
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.