open-navfaktor-logo
search
Federalna vlada
Otvoren račun za platne transakcije Aluminija Mostar
Odluka je pripremljena na osnovu zahtjeva Uprave Aluminija, a s ciljem stvaranja uvjeta za realizaciju postupka finansijske konsolidacije
15.11.2018. u 12:43
get url
text

Federalna vlada je privrednom društvu Aluminij Mostar odobrila otvaranja računa kod UniCredit bank d.d. Mostar, namijenjenog za platne transakcije u zemlji i inostranstvu. Ova odluka stupa na snagu danom donošenja, a bit će objavljena u Službenim novinama Federacije BiH.

Odluka je pripremljena na osnovu zahtjeva Uprave Aluminija. Cilj je stvaranje uvjeta za realizaciju postupka finansijske konsolidacije, baziranim na zaključcima Vlade FBiH od 19.10.2018. godine. Tačnije, na odlukama o finansijskoj konsolidaciji Aluminija i o odobravanju izdvajanja sredstava iz tekuće rezerve Vlade FBiH za 2018. godinu Federalnom ministarstvu energije, rudarstva i industrije namijenjenih Aluminiju u svrhu finansiranja tekućeg poslovanja i plaćanja revizorske kuće u ukupnom iznosu od 1.100.000 KM.

Podsjećamo, milion KM ide za tekuće poslove Aluminija, a 100.000 KM za angažiranje renomirane revizorske kuće. Inače, Aluminij Mostar u ovom trenutku duguje 344 miliona KM. Od toga 23 miliona KM komercijalnim bankama, pravnim osobama 187 miliona KM, a 134 miliona KM u tekućim dugovima.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.