open-navfaktor-logo
search
Svečano u Mostaru
Otvoren prvi muzej oldtimera u BiH, među njima rijetki primjerci kakvih nema u ostatku Evrope
Mostar i Bosna i Hercegovini dobili su prvi muzej oldtimera, koji se od danas nalazi u prostoru nekadašnje kasarne u naselju Rodoč.
28.05.2022. u 11:53
get url
text
Muzej oldtimera

U muzeju je za početak izloženo 40 eksponata među kojim i jedinstveni primjerci kakvi se ne mogu pronaći u ostatku Evrope.

- Prvi put u Evropi je zabilježeno da neki klub otvara muzej i servis za procjenu oldtimera. Ideja je stara 15 godina, a pojavila se zbog želje za unaprijeđenjem kulturnog sadržaja na ovim prostorima. Prostorije nam je dodijelila Civilna zaštita Hercegovačko-neretvanskog kantona” - rekao je Zdravko Vidović, predsjednik Oldtimer kluba Mostar, koji je član međunarodne organizacije nacionalnih saveza, klubova i ostalih grupacija koje brinu o održavanju starih automobila na svjetskom nivou, a partner su i UNESCO-a.

Osim izložbenog prostora, posjetioci mogu izabrati i avanturističku vožnju Yugoturu u jednom od restauriranih auta, a ideja je da se na taj način promovira Vinska cesta Hercegovine. U sklopu kompleksa nalazi se još nekoliko prostorija za zanimljive namjene.

Muzej oldtimera

FOTO: Bljesak

- Planiramo uskoro urediti baštu, a dotad ćemo kompletirati ured, izložbeni prostor za vozila, antikvarnicu, pab, prostoriju za registraciju i uvoz vozila, te za servis i procjenu oldtimera. Nedjeljom ćemo organizirati autopijacu, ali ne samo za oldtimere, već i za ostala vozila, te tako ostvariti prihod za dalje poslovanje - istakao je Vidović.

Povodom otvaranja muzeja organizirana je revija oldtimera iz svijeta. Stigli su i gosti iz deset zemalja svijeta.

- Izloženo je više od stotinu oldtimera. Ove godine za razliku od prethodnih nećemo organizirati vožnju kroz grad, a razlog su radovi na cestama - pojasnio je Vidović.

Današnji događaj uljepšale su mostarske mažoretkinje, kulturno-umjetnička društava, te rok muzičari iz Muzičkog centra Pavarotti.

{$galerijaFotografija}

Muzej oldtimera u Mostaru
1 od 6
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.