Predsjednik Uprave privrednog društva ''Operator-Terminali Federacije'' d.o.o. Sarajevo Hermedin Zornić novinarima je kazao da je ovo važan korak za Terminale i čitavu Federaciju. Naveo je da je u Živinicama završena prva faza projekta. Terminal je sada zapremine šest miliona litara, a do kraja godine trebao bi biti završen u potpunosti, kada će moći skladištiti oko 46 miliona litara.

Podsjetio je da je u ovoj godini, krajem augusta ili početkom septembra, planiran početak izgradnje terminala u Blažuju i Bihaću.

- Nadamo se da ćemo do 2023. godine, u skladu sa Direktivom Evropske unije ispuniti ono što se od nas očekuje, imati terminale i rezerve - rekao je Zornić

Naglasio je da je ovo početak zanavljanja rezervi naftnih derivata.

- Donošenjem Zakona o naftnim derivatima i potpisivanjem Direktive EU Federacija BiH mora imati obavezujuće naftne derivate - naglasio je Zornić.

Federalni ministar energije, rudarstva i industrije Nermin Džindić je poručio da je otvaranje terminala značajan događaj za industriju Federacije BiH i BiH.

- Mi smo danas korak do ispunjenja cilja da Federacija ima 90-dnevne zalihe nafte. Zahtijevam od Uprave i Nadzornog odbora da se naredne godine u isto vrijeme sastanemo ispred terminala u Blažuju i otvorimo prvu fazu, a naredne godine u Bihaću - rekao je Džindić.

Nakon toga, istakao je, treba biti započeta prva faza u Mostaru.

- Sa ta četiri terminala ispunit ćemo uslov - kazao je Džindić.

Naglasio je da je za Federaciju od velikog značaja da ima zalihe naftnih derivata da bi se u slučaju poremećaja mogla održati industrija. Federacija BiH ima osam terminala od toga četiri kontinentalna, tri vojna i jedan pomorski. Ukupna zapremina je 200 miliona litara.