open-navfaktor-logo
search
Memorijalni centar
Otvoren javni poziv za isticanje uslužnih servisa
Memorijalni centar Srebrenica otvorio je Javi poziv za isticanje uslužnih servisa te najavio izdavanje vodiča za medije, delegacije i studijske posjete Memorijalnom centru Srebrenica.
30.06.2020. u 09:55
get url
text

Vodič će obuhvatiti upute o informacijama vezanim za prevoz do Srebrenice, informacije o smještajnim kapacitetima, kontakt podatke tour-operatera koji posreduju u rezervaciji privatnih smještaja, kontakte lokalnih restorana, ali i kontakte pružalaca usluga fotografije, snimatelja, prevoda i vodiča za lokalnu zajednicu.

Također, vodič će istaknuti i standardne procedure vezane za akreditovanje povodom 25. godišnjice genocida u Srebrenici koje se realizira u saradnji sa press službom Organizacionog odbora 25. godišnjice, ali i redovni postupak najave posjeta prema Memorijalnom centru, bez obzira na vrijeme posjeta.

Kako je obrazloženo, tim Memorijalnog centra Srebrenica je, u komunikaciji s najavljenim delegacijama, novinarima i drugim istraživačkim grupama, često u poziciji da se od njih traži da dostave informacije o različitim vrstama usluga od prehrane, smještaja i prevoza, do prevodilaca, fotografa i vodiča.

- Želimo vratiti lokalnoj zajednici, a posebno onima koji žele podržati jačanje svijesti o genocidu u Srebrenici, te omogućiti im da se prijave kako bi bili uvršteni u ovaj Vodič. Kroz ovako pažljivo isplaniran proces, želimo pokazati da naša zajednica ima kapacitete za pružanje usluga i vršenje poslova, te da su nove generacije spremne raditi i biti na raspolaganju - poručuju iz Memorijalnog centra.

Prijave za uključivanje u Vodič su otvorene do 5. jula, a iz Memorijalnog centra naglašavaju da ovdje nije riječ o uslugama koje će plaćati ova institucija, već prije svega o uvezivanju lokalne zajednice i svih onih koji takve vrste upita budu dostavljali prema MC-u.

Potrebno je dostaviti ime i prezime (ili naziv kompanije), adresu-lokaciju, e-mail adresu, broj telefona te vrstu usluge. Jedini uslov je da se posao redovno obavljate na području Bratunca i Srebrenice.

Zainteresirani mogu prijaviti svoju firmu ili sebe lično za usluge:  smještaj, restoran, usluge prevoza putnika, usluge lokalnog prevoza, prijevod engleski/bosanski i druge jezike, fotografija (navesti osnovnu opremu koju posjedujete), snimatelj (navesti osnovnu opremu koju posjedujete), usluga najma interneta i računara, usluga privremenog najma radnog prostora, usluge lokalnog vodiča izvan MC-a, posredovanje za smještaj u privatnim objektima.

Sve informacije treba dostaviti na e-mail [email protected]đer, vodič će uključiti i posebne upute o procedurama zaštite zbog pandemije COVID-19, ali i nekoliko drugih informacija, koje bi mogle biti od važnosti za međunarodne posjete.

Biće istaknute upute o načinu oblačenja vezane za posjetu mezarju i sakralnom dijelu Memorijalnog centra.

- Cilj nam je pažljivo naznačiti i osnovne upute o terminologiji koju novinari i posjetioci koriste, a prvenstveno po pitanju termina prirode rata u BiH i zločina genocida – ističu iz Memorijalnog centra.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.