Prvi dan je upriličeno izlaganje i diskusija o temi "Historiografski mitovi o srednjovjekovnoj Bosni iz današnje perspektive", saopćio je Muzej bosanskog kraljevstva.

U saopćenju organizatora se navodi da su u radu panela učestvovali: Enes Dedić: "Bosna - dio srpskih zemalja srednjeg vijeka?", Adis Zilić: "Mit o Bosni kao dijelu hrvatskog državnog prostora", Nedim Rabić: "Mit o krunisanju Tvrtka I Kotromanića", Dženan Dautović: "Mit o bogumilima na prostoru srednjovjekovne Bosne", Elmedina Duranović: "Mit o osmanskom osvajanju Bosne i masovnom prelasku na islam".

Također je otvorena izložba te upriličeno izlaganje "Bosanska kraljica Katarina u Vječnom gradu", autora Huseina Mekanovića, historičara umjetnosti i profesora sociologije.

Učesnici festivala su posjetili Muzej bosanskog kraljevstva na tvrđavi Ostrožac na Uni u Cazinu, ali i turističke atrakcije i kulturno naslijeđe grada Cazina. Iza organizacije festivala stoje JU Centar za kulturu i turizam Grada Cazin i Muzej bosanskog kraljevstva.