Otvoren Centar za podršku osobama sa poteškoćama u razvoju

objavljeno: 24.01.2018. u 15:50

Općina Centar krenula je u implementaciju projekta Centar za podršku porodicama sa djecom i osobama sa poteškoćama u razvoju.

U adaptiranim i prilagođenim prostorijama u ulici Valtera Perića 3 potpisan je Ugovor o partnerstvu čime je ozvaničen početak rada Centra. Ugovor su potpisali načelnik Općine Centar Nedžad Ajnadžić i Aida Hrnjić, predsjednica Udruženja Colibri za podršku porodicama sa djecom i osobama sa poteškoćama u razvoju.

Ovo udruženje osnovali su roditelji sa područja općine Centar čija djeca imaju poteškoće u razvoju, a ujedno će biti implementator projekta.  

- Ovaj Centar je prijeka potreba za našu djecu. Cilj je da se olakša funkcionisanje i porodice, a prvenstveno da se pomogne djeci sa poteškoćama u razvoju. Ovo je prvi projekat u Kantonu Sarajevo ovakvog tipa, ali i mnogo šire - naglasila je Hrnjić.

Potpredsjednik Federacije BiH Milan Dunović izrazio je zadovoljstvo što je Udruženje Colibri pokrenulo inicijativu da pomogne najranjivijoj kategoriji društva i što je Općina Centar prepoznala značaj i dala maksimalnu finansijsku podršku ovom projektu.

- Važan trenutak je kada prepoznamo potrebe djece sa poteškoćama u razvoju. Moramo posvetiti pažnju toj djeci jer oni je zaista trebaju. Ovo je divan primjer da pokažemo svima da možemo, želimo i hoćemo da sudjelujemo u dobrim i humanim projektima - kazala je Ana Babić, predsjedavajuća Skupštine Kantona Sarajevo.

Predsjedavajuća Općinskog vijeća Karolina Karačić naglasila je da je Općinsko vijeće Centar dalo punu podršku realizaciji ovog projekta.

- Snaga društva se ogleda u tome koliko je sposobno da se o brine o svojim građanima. Dužni smo brinuti o djeci sa poteškoćama u razvoju i pomoći njihovim roditeljima koji svakodnevno vode bitku za svoju djecu - kazala je Karačić.

Načelnik Ajnadžić je podsjetio prisutne da je Općina Centar jedna od rijetkih lokalnih zajednica koja brigu o osobama sa invaliditetom i djeci sa poteškoćama u razvoju godinama unazad stavlja u fokus svojih aktivnosti.

- Puno je dobrih projekata na koje možemo biti ponosni, ali ovo danas spada u jedan od prioritetnih projekata koji je ponos i zasluga i općinske administracije i Općinskog vijeća – riječi su Ajnadžića, navodi se u saopćenju Općine Centar.