open-navfaktor-logo
search
Dokumentovanje genocida
Otvoren Arhiv u Memorijalnom centru Srebrenica - Potočari
U Memorijalnom centru Srebrenica danas je zvanično otvoren Arhiv, čiji je cilj očuvanje sjećanja i dokumentovanje genocida počinjenog 1995. godine u tom gradu.
09.07.2021. u 13:42
get url
text

Otvaranju Arhiva prisustvovali su ambasador Nizozemske u Bosni i Hercegovini Reinout Vos, stručnjak za arhiviranje iz Mađarske Csaba Szilágyi, direktorica Centra za humanitarno pravo iz Srbije Nataša Kandić, predstavnik PAX mirovne organizacije, koja je finansirala projekat opremanja Arhiva, Dion van den Berg, kao i predstavnici Memorijalnog centra.

Ambasador Kraljevine Nizozemske u Bosni i Hercegovini Reinout Vos rekao je Feni da je danas bitan dan za Memorijalni centar jer će otvaranjem Arhiva biti sačuvano sjećanje na Srebrenicu.

- Povodom obilježavanja 25. godišnjice genocida u Srebrenici, odlučili smo da bi bilo jako dobro da se osigura Arhiv u Memorijalnom centru Potočari. Jako je bitno da su svi dokumenti sakupljeni na ovom mjestu da bi se sačuvalo "živo" sjećanje na ono što se dogodilo i kako bi se borili protiv onih koji negiraju genocid u Srebrenici - kazao je Vos.

Direktorica Centra za humanitarno pravo iz Srbije Nataša Kandić smatra da će Arhiv biti najjače oružje negiranja ili minimiziranja genocida.

- Arhiv će biti simbol za sjećanje na sve žrtve. Vrlo je važno mlade generacije učiniti odgovornim da znaju i prihvate činjenice koje su presuđene i da ih promovišu sa razumijevanjem i svemu da se suprotstave što je revizionizam i negiranje genocida. Arhiv će čuvati činjenice za sva vremena i to je najvažnije – podvukla je Kandić.

Kustos Memorijalnog centra Azir Osmanović kazao je da Memorijalni centar Srebrenica treba imati Arhiv.

- Istraživači iz raznih krajeva svijeta će dolaziti i izučavati genocid u Srebrenici i to nam je prioritet i cilj da bi istraživači pronašli sve ono što ih interesuje u vezi s genocidom koji se desio u Srebrenici – ustvrdio je Osmanović.

Uprava Memorijalnog centra Srebrenica - Potočari zahvalna je Evropskoj uniji za realizaciju Arhiva i ostalima koji su pomogli njegovo otvaranje.  

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.