open-navfaktor-logo
search
Svečano
Otvoren 47. međunarodni sajam šljive u Gradačcu
U Gradačcu je danas svečano otvoren 47. međunarodni sajam šljive koji zbog pandemije koronavirusa neće biti ni približno isti kao prethodni, ali koji za cilj ima očuvanje tradicije i proširenje poslovnih veza.
25.08.2020. u 15:14
get url
text

Sajam će trajati od 25. do 28. augusta, a organizatori ističu kako će se poštovati sve mjere koje su odredili Federalni krizni štab i Krizni štab Ministarstva zdravstva TK.

- Danas sam i tužan i sretan. Tužan sam, jer nas je u našim namjerama spriječilo zlo koje nas je zadesilo, a sretan što smo nastavili tradiciju održavanja našeg sajma. Vi koji ste danas tu, pokazali ste da ste pravi prijatelji ovog sajma i da ste prave patriote Bosne i Hercegovine. Nije nam cilj ove godine da napravimo veći sajam od prethodnih. Jedini cilj nam je bio da ne prekinemo tradiciju i da pokažemo kako moramo živjeti i raditi. Rekli smo sebi kada smo mogli 1996. godine da napravimo sajam, prvi u Bosni i Hercegovini, možemo to i sada učiniti i učinili smo uz poštivanje svih mjera kako bi svi mi bili zaštićeni od zaraze. Za četiri mjeseca 1996. godine smo obnovili totalno devastirano sajmište i napravili prvi poslijeratni sajam u Bosni i Hercegovini. Ne znamo koliko će ova pandemija trajati, ali se vidimo i naredne godine - kazao je Hašim Šabanović, direktor Sajma šljive u Gradačcu.

Tokom četiri dana trajanja Sajma održat će se stručna predavanja, organizovat će se bogat kulturno-zabavni program, a upriličit će se i vatromet. Podršku Sajmu pružile su institucije vlasti i prijatelji, a ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva TK Mustafa Šakić ističe kako će za poljoprivrednike i voćare doći bolji dani.

- Osigurali smo duplo više novca za poticaje. Umjesto dosadašnjih 3,6 miliona KM, u budžetu TK za poticaje poljoprivrednicima je osigurano 7,6 miliona KM - ističe Šakić.

U ime izlagača obratio se Nihad Omerović, gradonačelnik Srebrenika:

"Nemamo danas nimalo razloga da budemo tužni. Trebamo biti ponosni i sretni, jer u ovakvo teškim uvjetima organizirati ovako dostojanstvenu manifestaciju zaista je lavovski posao i hvale vrijedan."

Na gradačačkom sajmu bit će neuporedivo manje štandova nego lani. Postavljen je i veliki šator za izlagače koji imaju manje potencijale u prizvodnji. Organizirat će se i nekoliko vansajamskih aktivnosti, stručnih predavanja i prezentacije novih tehnologija u poljoprivredi.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.