Federalni ministar za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata Salko Bukvarević danas je primio delegaciju Udruženja boraca "Crni labudovi", predvođenu predsjednikom Avdom Subašićem, čiji su članovi ministra pozvali na otvaranje spomen-obilježja poginulim pripadnicima te jedinice u Zavidovićima.

Otvaranje je planirano za 16. septembra, a najavljen je dolazak velikog broja delegacija kao i saboraca i njihovih porodica.

Ovom prilikom ministar Bukvarević zahvalio se saborcima iz jedinice te kazao da mu je izuzetna čast što je i sam pripadnik jedne od najelitinijih jedinica koja je bila pod direktnom komandom Generalštaba Armije RBiH. Podsjetio je i na niz drugih projekata koje to Udruženje realizira.

- U vrijeme kada postoje hiljade udruženja koja okupljaju boračku populaciju ovo je jedno od onih koje se svojim radom, trudom članova izdvaja i to je prepoznatljivo. Za vrlo kratak period od osnivanja realizirali su izgradnju nekoliko spomen-obilježja svojim saborcima širom domovine, a posebno se izdvaja centralno spomen-obilježje u Nedžarićima na kojem su uklesana imena svih poginulih pripadnika ove hrabre jedinice - kazao je Bukvarević. 

Predsjednik Udruženja Avdo Subašić zahvalio je ministru na podršci u dosadašnjem radu te istakao da su u planu i drugi projekti u narednom periodu te da je obaveza preživjelih da ne zaborave žrtvu svojih saboraca ali ni njihove porodice.

Ovom prilikom delegacija je uručila ministru i hediju u vidu umjetničke slike, a koja simbolizira devet narodnih heroja, saopćeno je iz Federalnog ministarstva za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata.