open-navfaktor-logo
search
Novih 6,1 kilometara
Otvaranje dionice autoceste u RS-u pokazatelj važnosti finansiranja iz EU-a
Prva završena dionica autoceste na koridoru Vc u Republici Srpskoj (RS), od Johovca do Rudanke, otvorena je danas ceremonijom kojoj su prisustvovali član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik, predsjednica RS-a Željka Cvijanović, kao i drugi predstavnici vlasti RS-a, preduzeća Autoputevi RS, Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) i Ureda EU-a u BiH, saopćila je Delegacija EU-a u BiH.
31.08.2022. u 10:17
get url
text

Dionica duga 6,1 km završena je, kako ističu, zahvaljujući grantu Evropske unije od 15 miliona eura, koji je omogućio dodatno finansiranje u obliku povoljnih kredita od Evropske banke za obnovu i razvoj vrijednih gotovo 70 miliona eura.

- Vlasti i porezni obveznici nastavljaju uživati koristi koje donose vrlo povoljni finansijski uvjeti koji se nude za infrastrukturne projekte u Bosni i Hercegovini koje podupire EU. Pružanjem podrške uvezanosti na Zapadnom Balkanu, kao i između Zapadnog Balkana i jedinstvenog tržišta EU-a, koje je najveće u svijetu, uz projekte autocesta na koridoru Vc, koje podržava EU, nastaju dodatne ekonomske koristi, a putovanje postaje brže i sigurnije - saopćili su iz Delegacije EU-a u BiH.

Dionica Johovac - Rudanka osigurava direktnu poveznicu na autocestu Banja Luka – Doboj i postojeću magistralu M17 u Bosni i Hercegovini. Ona dopunjava dvije druge dionice, Vukosavlje – Johovac i Rudanka – Putnikovo, koje grade Autoputevi RS-a. Brzina kretanja putnika i tereta na ovoj dionici će porasti sa 60 km/h na 100 i 120 km/h.

- Uspjeh koji predstavlja završetak dionice Johovac – Rudanka ostvaren je uprkos političkoj nestabilnosti u Bosni i Hercegovini, koja predstavlja rizik za buduća ulaganja EU-a u infrastrukturu. Finansiranje EU-a za dva infrastrukturna projekta u RS-u na koridoru Vc i dalje su obustavljena zbog političke krize - saopćili su iz Delegacije EU-a u BiH i dodali:

- EU i njene države članice nastavljaju biti najveći i najlojalniji izvor finansiranja za Bosnu i Hercegovinu, kao i najveći trgovinski partner i ulagač u BiH. Međutim, vlasti u državi ne iskorištavaju puni potencijal mehanizama finansiranja EU-a, uz rizik gubitka stotina miliona eura u ulaganjima u transport i energetsku infrastrukturu. Ured EU u BiH poziva političare da ne propuste prilike koje nudi Evropska Unija, a koje donose jasne i nezamjenjive koristi građanima BiH.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.