open-navfaktor-logo
search
Burno u Kanadi
Ottawa proglasila vanredno stanje zbog protesta vozača kamiona
Gradonačelnik glavnog grada Kanade Ottawe proglasio je vanredno stanje kao odgovor na protest vozača kamiona protiv Covid ograničenja za prelazak granice.
07.02.2022. u 08:12
get url
text

Gradonačelnik Jim Watson je rekao da je grad "potpuno van kontrole", s više demonstranata u policiji, javlja BBC.

Rekao je da protesti predstavljaju prijetnju općoj  i sigurnosti stanovnika glavnog grada Kanade.

Kamiondžije su paralizovale centar Ottawe s vozilima i šatorima koji su blokirali ceste. "Konvoj slobode", kako su nazvali ove demonstracije, započeo je kao pokret protiv zahtjeva vlade da se vozači kamiona vakcinišu protiv Covida.

Govoreći za kanadsku radio stanicu CFRA, Watson je rekao da se demonstranti ponašaju sve "nepristojnije" neprestano "trubeći, ispaljujući vatromet i pretvarajući to u zabavu".

- Jasno je da smo brojčano nadjačani i gubimo ovu bitku. Ovo se mora preokrenuti, moramo vratiti svoj grad – rekao je on.

Gradonačelnik nije iznio konkretne pojedinosti o tome koje bi mjere mogao izreći, ali policija je u nedjelju rekla da će pojačati kontrolu, uključujući moguća hapšenja onih koji žele pomoći demonstrantima.

Vanredno stanje će gradskoj upravi dati dodatne ovlasti, uključujući pristup opremi potrebnoj radnicima na prvoj liniji i hitnim službama.

U saopćenju gradskih vlasti navodi se da vanredno stanje "odražava ozbiljnu opasnost i prijetnju općoj sigurnosti i sigurnosti stanovnika koju predstavljaju demonstracije koje su u toku i naglašava potrebu za podrškom drugih jurisdikcija i razina vlasti".

Mnogi stanovnici Ottawe protive se demonstracijama.

Policija je izjavila da je zabrinuta zbog toga kako je konvoj privukao krajnje desničarske i ekstremističke elemente.

U nedjelju je policija saopćila da se trenutno bave sa više od 60 kaznenih istraga u vezi s demonstracijama, s navodnim kaznenim djelima uključujući "nedolično ponašanje, krađe, zločine iz mržnje i materijalnu štetu".

Nekoliko osoba je uhapšeno, a zaplijenjeno je više vozila, saopćila je policija.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.