open-navfaktor-logo
search
Izbjeglice
Otrovali se gljivama: Porodici iz Afganistana u Poljskoj umrlo i drugo dijete
Afganistanskoj porodici koja je evakuisana iz Afganistana i trenutno smještena u Poljskoj preminulo je i drugo dijete nakon što se otrovalo gljivama.
04.09.2021. u 20:24
get url
text

Novi smrtni ishod uslijedio je samo dva dana nakon što je objavljena vijest da je njihovo prvo dijete, petogodišnji dječak, preminulo od posljedica trovanja gljivama. Njegovom šestogodišnjem bratu hitno je transplantirana jetra nakon trovanja, ali ljekari ga nisu uspjeli spasiti, piše Guardian.

Njihova 17-godišnja sestra također se otrovala gljivama, ali je nakon ljekarske pomoći u bolnici puštena kući. Ljekari su kazali da je doza toksina koje su sadržavale gljive znatno manje štetna za odraslu osobu s većom tjelesnom masom nego za djecu.

Vlasti u Poljskoj naredile su istragu o ovom slučaju. Kako se navodi, članovi porodice jeli su supu koja je sadržavala izuzetno otrovne gljive koje su našli u šumi u blizini izbjegličkog kampa. Ministar unutrašnjih poslova Poljske Mariusz Kaminski rekao je da sumnja u to da je riječ o nemaru u izbjegličkom centru.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.