open-navfaktor-logo
search
Horor u Jajcu
Otrov stavljaju u kobasice: Zbog trovanja životinja djeca su traumatizirana, mrtvi psi leže po jajačkim ulicama
U posljednji mjesec građani Jajca svjedoče nemilim scenama trovanja pasa.
16.03.2020. u 16:11
get url
text

Nepoznata osoba ili više njih otrovali su 29 pasa, a hitnom intervencijom samo 11 ih je spašeno. Pored uličnih, potrovani su i kućni ljubimci o kojima su se vlasnici redovno brinuli. Zbog ovog trovanja djeca su traumatizirana, mrtvi psi leže po jajačkim ulicama.

Marta Crnoja, mlada Jajčanka, do prije nekoliko dana bila je vlasnica psa Oskara. Nažalost, i njen ljubimac pao je kao žrtva jajačkih trovača.

- Bila je to jedna od uobičajenih večernjih šetnji. Oskar, kao i obično, nije bio na povocu i išao je uz mene. Obišli smo grad, prošetali do naselja Bare, a u povratku kroz grad kod spomenika se na tren odvojio od mene. Nisam tome pridavala neku posebnu pažnju jer je često tu njuškao. Ubrzo me je stigao i vidjela sam da ima nešto na glavi. Počeo je bježati i kada sam ga stigla, primijetila sam da ga je neko pljunuo. Obrisala sam ga i dok sam se vratila od korpe za smeće u koju sam bacila maramicu, vidjela sam da mu iz usta curi neka slina i da gubi ravnotežu i pada. Prvo sam pomislila da je nešto progutao pa da želi iskašljati, ali brzo mi je bilo jasno da je otrovan. Zvala sam tatu u pomoć, mamu da mi izdiktora broj veterinara, a dok sam čekala, naišao je jedan momak i dao mi broj Udruženja Ljubitelji pasa Jajca. Volonterka je brzo došla do nas, uputili smo se do veterinara i tu je na stolu Oskar izdahnuo, nije mu se moglo pomoći - kazala je očajna Marta.

Otrovani psi u jajcu

Dok se čeka da se otkriju počinitelji ovih gnusnih zločina, trovanje se nastavlja po jajačkim ulicama. Brojni građani, volonteri te članovi Udruženja "Ljubitelji pasa" Jajca pitaju se kad će se zaustaviti ovaj užas.

Prema riječima Olivere Balać-Burek, predsjednice Udruženja Ljubitelji pasa Jajce, ovo Udruženje postoji već tri godine i aktivno radi i pomaže uličnim, ali i vlasničkim psima.

- Humano zbrinjavamo pse, aktivno radimo na njihovom udomljavanju. Sa Općinom Jajce, veterinarskom stanicom, IFAW-om i UNDP-jem bili smo podrška projektu Razvoj humane zajednice, koji je podrazumijevao sterilizaciju i kastraciju, kao i čipovanje i vakcinisanje uličnih pasa. Za to vrijeme, zbrinuli smo i sa ulice sklonili oko 450 pasa, dio u BiH, dio u zemljama EU-a - kazala je.

Dodala je kako se u posljednji mjesec u ovom gradu dešava horor, masovno trovanje pasa, i vlasničkih i lutalica.

Olivera Balać-Burek

- Poduzeli smo sve što je u našoj moći, angažirali i veterinare i policiju. Rezultata nema, a broj ubistava raste. Pitamo se da li postoji neko, osoba ili institucija, ko može riješiti ovaj problem i zaustaviti masovno ubijanje. Trebamo li čekati još veću tragediju, da otrov, koji je rasut po cijelom gradu, uzme neko dijete? Molimo za pomoć - istakla je Balać-Burek.

Obdukcijama pasa utvrđeno je da su otrovani organskim otrovom koji stavljaju u kobasice, ali niko se ne pita da li taj isti otrov može prouzrokovati i ljudsku smrt.

Iako nadležni poznaju cjelokupnu situaciju, ništa se konkretno ne poduzima kako bi se spriječilo trovanje koje danima traje. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.