open-navfaktor-logo
search
Zavidovići
Otkriveno spomen-obilježje šehidima jedinice "Crni labudovi"
Posebno emotivan trenutak bio je recital majke Đulse Bjelić čiji sin je poginuo kao pripadnik jedinice "Crni labudovi"
17.09.2019. u 10:03
get url
text

Federalni ministar za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata Salko Bukvarević prisustvovao je svečanom otkrivanju spomen-obilježja šehidima jedinice "Crni labudovi".

Uz prisustvo brojnih delegacija i gostiju, ali i porodica šehida i poginulih branilaca u svojstvu domaćina prisustvovali su načelnik Općine Zavidovići Hašim Mujanović i ministar za boračka pitanja u Vladi Zeničko-dobojskog kantona Fahrudin Čolaković.

U okviru programa prisutnima se obratio federalni ministar Salko Bukvarević koji je pozvao saborce na jedinstvo, te istakao kako je to jedan od ključnih faktora za hrabru odbranu od agresora u periodu 1992-1995. Naglasio je da Federalno ministarstvo aktivno radi na poboljšanju statusa u oblasti boračko-invalidske zaštite te da se saborcima niko i nikada ne može dovoljno odužiti za njihovu žrtvu ali da svi zajedno moramo raditi na boljem statusu svih branilaca i članova njihovih porodica.

Posebno emotivan trenutak bio je recital majke Đulse Bjelić čiji sin je poginuo kao pripadnik jedinice "Crni labudovi". Majka Đulsa recitovala je pjesmu "Tužna majka" koju je sama napisala i posvetila sinu ali i svim pripadnicima ove hrabre jedinice.

Zaslužnim pojedincima i institucijama dodijeljenje su zahvalnice i plakete za pomoć u radu Udruženja boraca "Crni labudovi", ali i za doprinos u izgradnji spomen-obilježja. Među nagrađenima je i kantonalni ministar Fahrudin Čolaković, bez čije podrške, prema riječima organizatora, ovo spomen-obilježje ne bi bilo moguće izgraditi.

Avdo Subašić, predsjednik Udruženja zahvalio je svim učesnicima u ovom značajnom projektu te posebno istakao zalaganje načelnika Općine Zavidovići i njegovih saradnika kao i kantonalnog ministra Čolakovića koji su "dali nesebičnu podršku i stavili sve svoje kapacitete na raspolaganje kako bi spomen-obilježje u Zavidovićima ugledalo svjetlo dana".

{$galerijaFotografija}

U okviru posjete zeničko-dobojskoj regiji ministar Bukvarević je prisustvovao i radnom sastanku Radne grupe Vlade FBiH sa kantonalnim predstavnicima vlasti i borcima a u vezi sa implementacijom federalnog Zakona o pravima demobiliziranih branilaca i članova njihovih porodica, kao i donošenju rješenja za demobilizirane branioce koji su mlađi od 57 godina.

S tim u vezi, na sastanku je izražena podrška kantonalnih vlasti za donošenje novog zakonskog rješenja za egzistencijalnu naknadu i već su započeti određeni koraci u ovom pravcu. U narednom periodu bit će intenzivirani razgovori kantonalnih vlasti sa predstavnicima boraca kako bi se iznašlo nabolje rješenje.

Istog dana ministar Bukvarević je prisustvovao i potpisivanju ugovora o zapošljavanju za 25 branilaca sa područja zeničko-dobojske regije, u okviru programa Službe za zapošljavanje Zeničko-dobojskog kantona.

Spomen-obilježje Crnim labudovima u Zavidovićima, 17.09.2019.
1 od 6
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.