open-navfaktor-logo
search
Velika Britanija
Otkriveno kada će se održati ceremonija krunisanja kralja Charlesa III
Ceremonija krunisanja kralja Charlesa III trebala bi se održati 3. juna 2023. u Westminsterskoj opatiji, otkriva Bloomberg. Preciznije, izvori iz Buckinghamske palače njihovim su novinarima otkrili kako se nadaju da će se ceremonija održati tog dana, iako još uvijek postoji mogućnost promjene.
06.10.2022. u 15:52
get url
text

Charlesova krunidbena svečanost će, navodno, biti puno manja i skromnija od one koju je imala njegova majka, kraljica Elizabeta II, ali i britanski vladari prije nje. Iako je Charles postao kralj odmah nakon što je njegova majka preminula, 8. septembra, a 10. septembra proglašen je vladajućim monarhom Ujedinjenog Kraljevstva i vođom Commonwealtha, junska ceremonija obilježit će početak njegove vladavine kao monarha. Istog dana bit će krunisana i kraljica - supruga Camilla.

Charles, koji će tada imati 74 godine, bit će najstarija osoba u britanskoj povijesti koja stupa na prijestolje.

Bez obzira na to kakva će biti svečanost, obred u Westminsterskoj opatiji bit će klasičan. Prema tradiciji, nadolazeći monarh sjedit će na tzv. Krunidbenoj stolici te primiti žezlo i štap, simbole njegove ustavne vlasti te kraljevsku jabuku, kuglu s križem, znamen snage i kršćanstva. Nakon što bude pomazan uljem i blagoslovljen, Charlesu će na glavu staviti krunu svetog Edwarda, čime će službeno postati kralj. On, kao i kraljica supruga, nakon obreda će pozdraviti narod s balkona Buckinghamske palače.

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.