open-navfaktor-logo
search
Tužilaštvo BiH
Otkriveni prilikom građevinskih radova: Ekshumacija posmrtnih ostataka na Stupu
Na području naselja Stup u Sarajevu provodi se ekshumacija pod nadzorom Tužilaštva Bosne i Hercegovine.
24.11.2021. u 12:51
get url
text

- Istražiteljica Posebnog odjela za ratne zločine nalazi se na lokaciji gdje koordinira rad ovlaštenih osoba koje sudjeluju u procesu ekshumacije posmrtnih ostataka - saopćeno je iz Tužilaštva BiH.

VEZANI TEKST - Radnici pronašli ljudske kosti ispod tramvajske pruge na Stupu

Dodaje se da su navedeni posmrtni ostaci pronađeni prilikom građevinskih radova u blizini tramvajske pruge, nakon čega su radovi obustavljeni, lokacija osigurana, te je Tužilaštvo BiH zatražilo od Suda BiH izdavanje naredbe za ekshumaciju na navedenom lokalitetu.

- Nakon što se posmrtni ostaci ekshumiraju, bit će upućeni u dalju sudsko-medicinsku obradu, radi utvrđivanja porijekla posmrtnih ostataka, te utvrđivanja identiteta putem DNK analize - navodi se u saopćenju. 

Na ekshumaciji je bio prisutan ljekar-patolog sudske medicine, predstavnici Instituta za traženje nestalih osoba (INO) BiH, potrebni radnici i mehanizacija, kao i policijski službenici Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo koji su osiguravali lokaciju.

- Uposlenici Posebnog odjela za ratne zločine Tužilaštva BiH gotovo svakodnevno sudjeluju u procesima ekshumacija i traženja nestalih osoba u svim krajevima BiH - saopćeno je iz Tužilaštva BiH.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.