open-navfaktor-logo
search
Višegodišnje istraživanje
Otkrivene nove vrste "hodajuće ajkule", naučnici oduševljeni
Fascinantne "hodajuće ajkule" žive u vodama kraj sjeverne Australije i Indonezije i evoluirale su kako bi koristile svoje četiri bočne peraje da bi se kretale morskim dnom
22.01.2020. u 08:48
get url
text
Hodajuće ajkule

Otkriveno je više vrsta ajkula koje, osim plivanja, mogu koristiti peraje da "hodaju" po pijesku i stijenama.

Fascinantne "hodajuće ajkule" žive u vodama kraj sjeverne Australije i Indonezije i evoluirale su kako bi koristile svoje četiri bočne peraje da bi se kretale morskim dnom.

One su također razvile sposobnost preživljavanja u okruženjima sa malo kisika, što znači da se mogu provući kroz plitku vodu, pa čak i da se izdignu iz mora kako bi se kretale.

Doktorica Christine Dudgeon sa Univerziteta u Queenslandu rekla je da je 12-godišnje istraživanje ajkula zajednički napor s australijskom naučnom agencijom CSIRO, Prirodnjačkim muzejom Floride, Indonezijskim institutom za nauku i Ministarstvom za pomorstvo i ribarstvo Indonezije.

"Hodajuće ajkule" su pronađene i ranije, a ovom su studijom identificirane četiri nove vrste, što je skoro udvostručilo broj vrsta za koje se zna da imaju ovu sposobnost.

- Genetski podaci sugeriraju da se nova vrsta razvila nakon što su se ajkule odmaknule od svoje prvobitne populacije, postale genetski izolirane u novim područjima i razvile se u nove vrste. To je jedinstvena prilagodba i znači da mogu iskorištavati stanište koje drugi grabežljivci ne mogu... Njihove peraje daju im izvanrednu prednost nad njihovim plijenom poput malih rakova i mekušaca - rekla je dr. Dudgeon.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.