open-navfaktor-logo
search
Maldivi
Otkrivena riba duginih boja, živi u okeanskoj "zoni sumraka"
Daleko ispod talasa koji okružuju Maldive postoji živuća duga u "zoni sumraka" okeana. U pitanju je šarena vrsta ribe koja je nova u nauci.
11.03.2022. u 08:42
get url
text
Riba duginih boja
Riba duginih boja

Riba, koja nosi naučni naziv Cirrhilabrus finifenmaa, pronađena je da živi na dubinama od 40 do 70 metara ispod površine okeana.

Ime odaje zadivljujuće ružičaste nijanse ribe, kao i ružičastu ružu, nacionalni cvijet Maldiva. "Finifenmaa" znači "ruža" na lokalnom jeziku divehi, piše CNN.

Studija koja opisuje ribu objavljena je u utorak u časopisu ZooKeys.

- Oduvijek su strani naučnici opisivali vrste pronađene na Maldivima bez mnogo učešća lokalnih naučnika, čak i one koje su endemske za Maldive - rekao je koautor studije Najeeb, biolog na Maldivskom institutu za istraživanje mora, u izjavi.

- Ovaj put je drugačije i biti dio nečega po prvi put je bilo zaista uzbudljivo, posebno imati priliku raditi zajedno s vrhunskim ihtiolozima na tako elegantnoj i lijepoj vrsti - dodao je.

Riba ima historiju pogrešnog identiteta. Istraživači su je prvi put pronašli 1990-ih, ali su mislili da se radi o odrasloj ribi koja pripada Cirrhilabrus rubrisquamis, ili crvenom baršunastom vilinskom grbu.

Otkrivanje da su finifenmaa i rubrisquamis bile dvije odvojene vrste može pomoći naučnicima da razumiju raspon ovih riba, što postaje posebno važno kada se pokušavaju zaštititi.

- Ono što smo ranije mislili da je jedna široko rasprostranjena vrsta ribe, zapravo su dvije različite vrste, svaka s potencijalno mnogo ograničenijom distribucijom - rekao je glavni autor Yi-Kai Tea, student doktorskog studija Univerziteta u Sidneju.

Ime je možda novo, ali vila prekrivena ružama već je meta akvarijumskog hobija.

- Iako je vrsta prilično bogata i stoga trenutno nije izložena velikom riziku od prekomjerne eksploatacije, još uvijek je uznemirujuće kada se riba već komercijalizira prije nego što uopće dobije znanstveno ime - istakao je viši autor studije Luiz Rocha, kustos ihtiologije Kalifornijske akademije nauka.

Grebeni u takozvanoj zoni sumraka na Maldivima mogu biti 50 do 150 metara ispod površine okeana i pružaju jedinstveno okruženje za ribe poput vilinskih grla.

- To je zaista drugačije okruženje: tamnije je (jer voda funkcioniše kao filter koji apsorbuje svetlost, pa što dublje idete, postaje tamnije) i hladnije - rekao je Rocha.

Kazao je i da se nadaju da će prikupiti još nekoliko primjeraka ostalih osam novih vrsta koje su nedavno pronašli.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.