open-navfaktor-logo
search
Pokrenuta istraga
Otkrivena "krtica" koja je cinkarila Trumpa
U New York Timesu ističu da se ovdje radi o važnom pitanju da li je predsjednik SAD-a zloupotrijebio moć i da li je Bijela kuća to prikrila
27.09.2019. u 08:59
get url
text

Otriveno je ko je uzbunjivač koji je podnio žalbu o telefonskom razgovoru američkog predsjednika Donalda Trumpa sa ukrajinskim kolegom Volodimirom Zelenskim. New York Times piše da je riječ o službeniku CIA-e koji je u jednom trenutku bio upoznat sa poslovma Bijele kuće.

Kako se navodi, on je radio u Bijeloj kući, te se vratio u CIA-u pošto je podnio žalbu. Zaključeno je kako se radi o dobrom poznavaocu ukrajinske politike, a njegovi su advokati izjavili da bi objavljivanje informacija o njemu bilo izuzetno opasno, te da je zaštita njegovog identiteta najviši prioritet.

U New York Timesu ističu da se ovdje radi o važnom pitanju da li je predsjednik SAD-a zloupotrijebio moć i da li je Bijela kuća to prikrila. U izvještaju uzbunjivača sa kojeg je skinuta oznaka povjerljivosti navodi se da je Trump iskoristio svoj položaj da bi zatražio miješanje strane države u predsjedničke izbore 2020. godine. To je dovelo do pokretanja istrage o tome da li bi Trump trebao biti opozvan.

Trump je, prema navodima uzbunjivača, telefonom od Zelenskog tražio da istraži sina njegovog protivkandidata na predsjedničkim izborima Josepha Bidena, samo nekoliko dana nakon što je zamrznuo vojnu pomoć Ukrajini od skoro 400 miliona eura.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.