Policija Brčko distrikta BiH je prikupila značajan broj informacija o organizovanoj kriminalnoj grupi iz Bosne i Hercegovine, koja je u cilju pribavljanja protivpravne imovinske koristi, protivno Konvenciji UN-a protiv transnacionalnog organizovanog kirminala, protivno Zakonu o graničnoj kontroli Bosne i Hercegovine, protivno Zakonu o strancima i protivno Zakonu o azilu u kontinuitetu organizovala ilegalni transport migranata iz bliskoistočnih zemalja preko Bosne i Hercegovine i dalje u zemlje Evropske unije.

Prikupljene informacije su u međunarodnoj policijskoj saradnji razmijenjene sa MUP-om Republike Hrvatske koji je na svom području istovremeno organizovao provođenje operativne akcije kodnog naziva "Mreža". Provođenjem ovih operativnih akcija prikupljeni su podaci da je u zadnja četiri mjeseca  preko državnih granica ilegalno prebačeno više od 100 osoba, odnosno migranata čime je organizovana kriminalna grupa ostvarila značajnu materijalnu korist.

Jutros je u saradnji sa pripadnicima Granične policije BiH i MUP-om Republike Hrvatske realizovana Naredba Suda Bosne i Hercegovine, kojom prilikom je tokom organizovanog ilegalnog prelaska preko državne granice na rijeci Savi kod Brčkog pronađeno 12 migranata, te su slobode uhapšena dva člana organizovane kriminalne grupe i to S. Đ. rođen 1990. godine i M. I. rođen 2001. godine, oba iz Brčkog zbog osnova sumnje da su počinili krivično djelo "Organizovanje grupe ili udruženja za izvršenje krivičnog djela krijumčarenje migranata" iz člana 189a u vezi sa krivičnim djelom "Krijumčarenje ljudi" iz člana 189 stav (1) Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine.

Prilikom hapšenja privremeno su oduzeta tri plovna vozila i tri putnička motorna vozila koja su korištena za transport i ilegalno prebacivanje preko državne granice, te su u toku pretresi na tri lokacije na području Brčkog. Traga se za još jednim članom sa područja BiH, koji pripada ovoj kriminalnoj grupi, saopćila je Policija Brčko distrikta BiH.

Uhapšeni će uz Izvještaj o počinjenom krivičnom djelu biti predati u nadležnost i dalje postupanje Tužilaštvu Bosne i Hercegovine, dok će zatečeni ilegalni migranti nakon preduzimanja potrebnih istražnih radnji biti predati u dalju nadležnost Službi za poslove sa strancima Bosne i Hercegovine.