open-navfaktor-logo
search
Stravična nesreća
Otkriven šokantan detalj u istrazi o padu helikoptera u kojem je poginuo Kobe Bryant
Američka Savezna uprava za civilnu avijaciju (FAA) polako ali sigurno otkriva sve detalje tragedije u kojoj je u nedjelju u padu helikoptera poginuo Kobe Bryant, njegova kćerka Gianna i još sedam osoba.
31.01.2020. u 13:03
get url
text

Iako je pilot Ara Zobayan imao dozvolu za let pomoću instrumenata (IFR) po lošim vremenskim uvjetima, kompanija u čijem je vlasništvu bio helikopter Sikorsky S-76B, Island Express Helicopters, takvu dozvolu nije imala pa helikopter nije smio letjeti - piše New York Times.

Helikopter koji je se srušio smio je letjeti isključio u uvjetima kada je vidljivost najmanje pet kilometara i oblacima ne nižim od 300 metara iznad zemlje.

Ipak, na dan stravične nesreće vidljivost je bila jako loša. Magla je bila gusta, a vlažnost zraka stopostotna, zbog čega je čak i policija prizemljila svoje helikoptere.

Bryantovom pilotu kontrola leta dala je dozvolu za let po posebnim pravilima vidljivosti (SVFR) iako je, s obzirom na uvjete, morao letjeti prema instrumentima, uz stalan kontakt i pomoć kontrole leta, i tako bi se izdigao iznad maglovitih oblaka.

- Postoji samo dva scenarija po kojima možete letjeti u oblacima. Ili putem plana letenja pomoću instrumenata ili slučajno - rekao je Kurt Deetz, pilot i bivši menadžer za sigurnost u kompaniji Island Express Helicopters.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.