open-navfaktor-logo
search
Tužilaštvo BiH
Otkriven na putu Foča - Sarajevo: Miljan Kulić optužen za šverc cigareta
Tužilaštvo BiH podiglo je optužnicu protiv Miljana Kulića iz Foče (1975) zbog nedozvoljenog prometa akciznih proizvoda.
15.06.2020. u 10:15
get url
text

Kako je pojašnjeno iz Tužilaštva BiH on se tereti da je u dva navrata pokušao neovlašteno prometovati većom količinom akciznih proizvoda, sa namjerom da cigarete stavi u prodaju na ilegalnom tržištu.

Kulić, koji je i ranije osuđivan tereti se da je počinio dvije krivičnoprave radnje na način da je na magistralnom putu Foča - Sarajevo, u prtljažniku i skrovitim mjestima skrivenim u putničkom motornom vozilu kojim je upravljao, prevezao više od 6 hiljada paklica cigareta raznih marki bez odgovarajućih akciznih markica države BiH, koje je namjeravao staviti u prodaju.

Cigarete su pronađene prilikom kontrole koju su proveli policijski službenici MUP-a RS-a.

U optužnici se navodi da je optuženi postupio suprotno članu 25. stav 1. Zakona o akcizama u BiH jer se navedene duhanske prerađevine, u smislu odredbi  Zakona o akcizama u BiH, smatraju akciznim proizvodom i prije stavljanja u promet moraju biti obilježene akciznim markicama na način propisan poreznim zakonodavstvom BiH.

Optuženi se tereti da je počinio krivično djelo - nedozvoljeni promet akciznih proizvoda iz člana 210a. stav 1. KZBiH, u vezi sa članom 26, a sve u vezi sa članom 54. istog zakona.

Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.