open-navfaktor-logo
search
Havanski sindrom
Otkriven mogući uzrok tajanstvene bolesti koja pogađa diplomate SAD-a
Elektromagnetski valovi možda su uzrok tajanstvenog "Havanskog sindroma" od kojeg su oboljeli američke diplomate i vojnici širom svijeta, saopćile su u srijedu američke obavještajne službe, potvrdivši tako pretpostavku o namjernim napadima.
03.02.2022. u 08:31
get url
text

Po ocjeni stručne grupe s kojom su se konsultirale obavještajne agencije, elektromagnetski i ultrazvučni valovi odaslani s kratke udaljenosti mogli bi biti uzrok nekih "anormalnih zdravstvenih incidenata" (IAS), kako ih nazivaju u administrativnom žargonu.

Tehnologija koja je kadra prouzročiti simptome kakvi su primijećeni (glavobolja, mučnina, vrtoglavica, pa i neurološka oštećenja) postoji, dodaju stručnjaci, a pokazuje dio njihovog izvještaja koji je objavila američka obavještajna uprava.

Od stotina pregledanih, "dio IAS-a ne može se jednostavno protumačiti okolišnim ili medicinskim uvjetima i mogli bi se pripisati vanjskim podražajima", navodi se u dokumentu, prenosi Hina.

Prema mišljenju tih stručnjaka, moguće je osmisliti uređaje koji se lako mogu sakriti, a elektromagnetne ili ultrazvučne valove mogu odašiljati prema nekoj osobi. No nisu rekli postoje li već takvi uređaji i jesu li se takvi napadi već dogodili.

Njihov se izvještaj, međutim, kosi s nekim, nedavno objavljenim, zaključcima o nepostojanju dokaza o umiješanosti strane sile u tu tajanstvenu bolest.

Prošlog mjeseca je visoki dužnosnik američke vlade koji je htio ostati anoniman rekao da je "nemoguće da bi strani faktor, pa tako i Rusija, vodio dužu svjetsku kampanju kako bi naštetio osoblju (američkih ambasada) upotrebom oružja ili nekog uređaja".

Većina slučajeva tumači se medicinskim uvjetima, među kojima su nedijagnosticirane bolesti ili okolišnim i tehničkim faktorima, rekao je taj dužnosnik. No dvadesetak slučajeva još nije razjašnjeno.

Stručnjaci čiji je izvještaj objavljen u srijedu, odbili su niz teorija kao što je upotreba ionizirajućeg zračenja kao posljedice radijacije, hemijskih i bioloških agenasa, soničnog ili zvučnog oružja ili pak topline nastale od elektromagnetske energije.

Sve su te teorije "nevjerovatne", zaključili su.

Od sindroma su 2016. prvo oboljeli američke i kanadske diplomate na službi na Kubi, odakle mu i ime "Havanski sindrom".

"Anormalni zdravstveni incidenti" primijećeni su poslije i u drugim dijelovima svijeta (Kina, Njemačka, Australija, Rusija, Austrija), čak i u Washingtonu.

U augustu 2021. posjeta američke potpredsjednice Kamale Harris Hanoju kasnila je tri sata nakon upozorenja takvog tipa u vijetnamskom glavnom gradu.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.