open-navfaktor-logo
search
Zdravstveni zvaničnici
Otkriven mogući uzrok salmonele u Kinder jajima iz Belgije
Evropski zdravstveni zvaničnici koji vode istragu o trovanju najmanje 15 djece širom kontinenta čokoladnim uskršnjim jajima sumnjaju da je uzrok neispravno mlijeko sa puterom u jednoj fabrici u Belgiji.
12.04.2022. u 19:28
get url
text
Kinder jaje
Kinder jaje

Stručnjaci Evropskog centra za kontrolu i prevenciju bolesti i Evropske administracije za sigurnost hrane rekli su da su našli podudaranje soja salmonele kojom su se ljudi zarazili sa uzorcima iz fabrike u Belgiji uzetim u decembru.

Zvaničnici su saopćili da proces proizvodnje obuhvata upotrebu mlijeka sa puterom i da je sama kompanija ukazala na dva kontaminirana proizvoda, čokoladna jaja sa igračkom iznenađenja i čokoladne praline italijanske firme Ferrero.

Prije zatvaranja fabrike u Belgiji, evropski zvaničnici su napomenuli da je postrojenje izvezlo određenu količinu čokoladnih proizvoda širom Evrope i svijeta.

Do ove sedmice zabilježeno je 150 trovanja salmonelom u devet evropskih zemalja i Velikoj Britaniji. U većini slučajeva riječ je o djeci mlađoj od 10 godina, a veći broj je hospitalizovan.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.