open-navfaktor-logo
search
Parlament BiH
Otkazana sjednica Doma naroda, zbog HDZ-a i SNSD-a zasad ništa od ukidanja akciza na gorivo i nulte stope PDV-a
Sjednica Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, zakazana za danas, otkazana je, tako da građani Bosne i Hercegovine zasad ne mogu očekivati odluke o privremenom ukidanju akciza na gorivo niti o uvođenju nulte stope PDV-a na osnovne namirnice.
04.10.2022. u 12:14
get url
text

Razlog otkazivanja sjednice je taj što se nisu pojavili delegati iz RS-a, odnosno Nikola Špirić, Dušanka Majkić, Lazar Prodanović i Sredoje Nović iz SNSD-a te Mladen Bosić iz SDS-a, niti su došli svi delegati iz Kluba delegata iz reda hrvatskog naroda i to HDZ-ovci Dragan Čović, Marina Pendeš, Lidija Bradara i Bariša Čolak.

Na sjednicu su došli samo delegati iz reda bošnjačkog naroda, odnosno Bakir Izetbegović, Asim Sarajlić i Amir Fazlić iz SDA, Munib Jusufović iz SBB-a i Denis Bećirović iz SDP-a BiH, te jedan delegat iz Kluba hrvatskog naroda i to Zlatko Miletić.

- Iz bošnjačkog kluba prisutno je svih pet delegata, jedan iz hrvatskog kluba i niko iz srpskog kluba. Nemamo kvorum, nisu se stekli uvjeti za održavanje sjednice i otkazujem je – kazao je Bakir Izetbegović, zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda.

Hitnu sjednicu je pismeno tražilo pet delegata. Sjednicu je zakazao Izetbegović nakon što to nije, u propisanom roku, učinio predsjedavajući Doma naroda Nikola Špirić.

Na ovoj sjednici delegati su trebali glasati za izmjene Zakona o akcizama kojima se ukidaju akcize na gorivo na period od šest mjeseci, uz mogućnost produženja na još tri mjeseca.

O istim izmjenama zakona sutra trebaju glasati zastupnici Zastupničkog doma, ali bez izglasavanja u Domu naroda ne mogu stupiti na snagu.

Delegati su danas na sjednici trebali su glasati i o izmjenama Zakona o porezu na dodanu vrijednost (PDV) kojim se uvodi nulta stopa PDV-a na osnovne životne namirnice, a 22 posto na luksuz, uz zadržavanje stope od 17 posto na sve ostalo. Ovo bi važilo samo do kraja godine.

Prethodno je ovakve izmjene zakona usvojio Zastupnički dom što znači da je preostalo da to čini još samo Dom naroda.

Posljednja sjednica Doma naroda održana je prije više od mjesec dana.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.