open-navfaktor-logo
search
Uspješni Hercegovac
Otac sportskog direktora Bayerna za Faktor: Braco mi je rekao da pozdravim sve u BiH, koji ga vole i ne vole
Naš Hasan Salihamidžić Braco je s Bayernom sinoć postao prvak Europe. Bavarski nogometni gigant u finalu Lige prvaka savladao je PSG sa 1-0 i tako po šesti put u historiji podigao pehar namijenjen najboljoj ekipi na Starom kontinentu.
24.08.2020. u 11:23
get url
text

Zaluge za ovaj veliki uspjeh pripadaju i Jablaničaninu, koji je rođen 1. januara 1977. godine, a koji je prve nogometne korake napravio u Turbini. Nogometnu igru učio je i u Veležu, a u bogatoj karijeri prepunoj uspjeha kao igrač je nastupao u HSV-u, Bayernu, Juventusu i Wolfsburgu. Popularni Braco pehar namijenjen najboljoj ekipi u Europi podizao je kao igrač, a sada i kao sportski direktor Bayerna.

Titula je proslavljena i u Jablanici, a u kući Ahmeda Salihamidžića, oca Hasana Salihamidžića, slavilo se do kasno iza ponoći.

- Okupila se uža rodbina, a bila je tu i naša kćerka sa djecom. Utakmica je bila fantastična i nakon velike pobjede stižu čestitke sa svih krajeva svijeta. Zahvaljujemo se svima u Hasanovo ime. Sin nas je nazvao sinoć odmah poslije utakmice. Čulo se veliko slavlje i euforija koja je bila među igračima i čelnicima Bayerna. Sin mi je rekao da će se do jutra slaviti. Na kraju mi je ponovo rekao: "Pozdravi sve Bosance i Hercegovce i one koji me vole i one koji me ne vole" - kaže Ahmed.

{$galerijaFotografija}

Za Faktor se prisjetio i životnog puta sina koji širom svijeta na najbolji način promovira Bosnu i Hercegovinu.

- Hasan je iz Jablanice otišao 20. decembra 1992. godine. Iz Zadra je, zahvaljujući Franji Bariću, autobusom stigao do Dortmunda, a potom nastavio do Munchena. On je uspio otići iz BiH, jer nije bila potrebna viza za osobe do 16 godina. U bavarskom gradu bio je kod porodice rahmetli Ahmeta Halilhodžića. Uz njegovu pomoć dobio je priliku da počne trenirati u Hamburgu. Oni su već znali za njegove kvalitete, jer je sa kadetskom reprezentacijom Jugoslavije igrao u finalu EP. Poslije šest mjeseci počeo je da živi u Hamburgovom internatu i godinu je učio njemački jezik. To je bio najteži period života za njega, ali i za nas. Nismo ga vidjeli četiri godine. Jedina komunikacija je bila putem radioamatera – ističe Ahmed Salihamidžić.

Treniranjem i zalaganjem izborio se za profesionalni ugovor u Hamburgu, gdje je u periodu od 1995. do 1998. godine odigrao 72 utakmice i postigao 19. golova.

- Sin je sve uspio svojim radom i zalaganjem na zelenom terenu. Dobro se sjećam perioda prije nego što je potpisao za slavni klub koji je obilježio njegov život. Bili smo na odmoru kada mi je nakon jednog poziva Hasan rekao: „Izgleda da bih mogao potpisati za Bayern. Želja svakog igrača je da igra u Bayernu i nadam se da će se meni ostvariti“. Sa slavnim klubom kao igrač je osvojio sve što se moglo osvojiti. Nakon toga prešao je u Juventus, a posebno mu je žao što se tada morao odreći bh. državljanstva da ne bi nastupao kao stranac. Poslije Juventusa igrao je u Wolfsburgu, gdje je 5. maja 2012. odigrao posljednji meč - kaže otac žive nogometne legende.

Hasan i Nick Salihamidžić

Salihamidžić je u sretnom braku sa Španjolkom Esther Copado sa kojom ima troje djece - Selinu, Nicka i Laru June. Hasanovim stopama krenuo je sin Nick koji igra za omladinske selekcije Bayerna.

- Unuk je zauzeo svoje mjesto uz desnu aut liniju, gdje igra na pozicijama krila i beka. Vjerujem da bi Nick rado igrao za Bosnu i Hercegovinu. Braco je dosta realan i zna da unuk ima perspektivu, ali ne želi da išta potencira. Imaju skauti NSBiH pa neka pogledaju ako im je zanimljiv. Niko nikoga ne treba da gura i to Hasan uvijek ističe - nastavlja Ahmed.

Hasan je krajem jula 2017. godine izabran za novog sportskog direktora Bayerna. Nedavno je imenovan i za direktora sportskih aktivnosti, ali će i dalje obavljati i ulogu sportskog direktora trofejnog njemačkog kluba.

- Sve ovo je rezultat njegovog dugogodišnjeg rada u klubu, ali i van njega. Kao igrač bio je uzoran i pravi primjer. U Bayernu se zna ko šta radi. I ova titula došla je kao rezultat timskog rada svih u klubu – zaključuje na kraju otac Hasana Salihamidžića.

 

Hasan Salihamidžić, 24.08.2020
1 od 5
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.