navbar

COOLSTYLE

faktor
search
search
search
Poseban doživljaj

Otac i kćerka osvajaju nebeske visine kao pioniri akrobatskog zrakoplovstva

Kao prvi profesionalni akrobatski pilot u Turskoj, Ozturk za partnera u zraku ima kćerku Sener koja je krenula njegovim stopama i postala jedina žena koja se profesionalno bavi tom zahtjevnom disciplinom letenja

Objavljeno: 09.09.2018. u 09:43
get url
text

Pioniri akrobatskog zrakoplovstva u Turskoj Ali Ismet Ozturk i Semin Ozturk Sener izveli su fantastičnu predstavu na nebu iznad Eskisehira, a doživljaj je dodatno privukao pažnju jer se radi o ocu i njegovoj kćerki, piše Anadolu Agency (AA).

Ozturk je prvi profesionalni akrobatski pilot u Turskoj, a njegovim stopama krenula je i kćerka Sener koja je postala jedina žena koja se profesionalno bavi tom zahtjevnom disciplinom letenja.

Njih dvoje su zajedničku paradu izveli u Eskisehiru u kojem se nalazi i Međunarodni centar za akrobatsko zrakoplovstvo.

Ozturk je za AA kazao da je bio poseban doživljaj usklađivati zahtjevne manevre sa vlastitom kćerkom za kormilom partnerskog aviona.

-U ovom slučaju se ispostavilo da je učenik nadmašio učitelja. Semin je uložila mnogo truda i odricanja i nije bilo pitanje da li će me nadmašiti. Pitanje je bilo samo kada će to postići - kazao je Ozturk.

Naglasivši da nije lako ujedno biti i otac i učitelj, Ozturk je kazao da je ključ njihovog uspjeha bio u rukama hrabre Semin koja se na vježbama ponašala kao regrut, a ne kao razmažena kćerka.

-Nakon mnogo sati provedenih u istoj kabini, Semin je postala pilot aviona 'Pitts S2-B', a ja sam preuzeo letjelicu 'Mor Menekse'. Ona je lider tokom parade, a ja je pratim. Bila je to nevjerovatna erupcija emocija - kazao je Ozturk.

On je dodao da je ponosan na uspjehe koje Semin postiže na domaćoj i međunarodnoj sceni i što predstavlja simbol hrabrosti turskih žena.

Jedina žena profesionalac u akrobatskom zrakoplovstvu u Turskoj, Sener, kazala je za AA da s ocem ima izgrađene odlične paralelne odnose, prvo kao roditelja i kćerke, a zatim i kao učitelja i učenice.

-Neopisiva je sreća kada na nebu pored sebe vidim oca koji strpljivo čeka i prati svaki moj manevar - kazala je Sener i dodala da je veoma važno to što ih ostatak porodice podržava u poslu koji rade.

Najznačajnijim svojim letom Sener smatra učešće na međunarodnoj smotri koja je u julu ove godine održana u Rumuniji, a na kojoj je nastupila kao i kao jedina žena i kao najmlađi učesnik.

Otac i kćerka Ozturk će sredinom ovog mjeseca u Eskisehiru ponovo zajedno letjeti na međunarodnoj smotri koja će okupiti 50 akrobatskih pilota iz najmanje sedam zemalja.

{$galerijaFotografija}

Otac i kćerka osvajaju nebeske visine - 9. 9. 2018.
1 od 9
left-arrowright-arrow