open-navfaktor-logo
search
Skupština KS
Otac Džene Gadžun prozvao Vranića, zastupnica Naše stranke Vildana Bešlija lopticu prebacuje Tužilaštvu KS
Vildana Bešlija, zastupnica u Skupštini kantona Sarajevo danas se u ime Kluba Naše stranke obratila sa zahtjevom, kako je navela, za hitnu reakciju i privođenje pravdi svih odgovornih u slučaju smrti djevojčice Džene Gadžun.
27.07.2022. u 11:25
get url
text

VEZANI TEKST - Otac malene Džene na njen rođendan pisao ministru Vraniću: Koga štitiš, Harise?

Bešlija se u svom obraćanju osvrnula na nedavno pismo oca djevojčice Murisa Gadžuna, koje je uputio ministru zdravstva Kantona Sarajevo Harisu Vraniću, od kojeg zahtijeva da ga obavijesti šta je on kao ministar poduzeo iz svoje nadležnosti kada su u pitanju ljekari involvirani u ovaj slučaj.

Bešlija je, međutim, danas, iako se pismo najvećim dijelom odnosi na ministra Vranića, lopticu prebacila Tužilaštvu Kantona Sarajevo. 

- Zašto Tužilaštvo Kantona Sarajevo šuti već osam mjeseci nakon smrti djevojčice Gadžun? Šta je sa utvrđivanjem odgovornosti? Tužilaštvo mora uspostaviti kontakt sa porodicom i upoznati ih sa informacijama koje sigurno imaju. I koje sigurno smiju reći da ne ugroze istragu. Nemoguće je da nema nikog iz Tužilaštva koji bi mogao biti u kontakttu sa porodicom Gadžun, koja je primorana da se obraća javnosti kao što je to bio slučaj kada je prije nekoliko dana bio treći rođendan umrle djevojčice. Iako Skupština nema direktnu nadležnost nad radom Tužilaštva javno osuđujem višemjesečnu šutnju i još jednom apelujem kao zastupnica, kao majka, kao građanka KS da se ne dozvoli da tragedija koja je zadesila porodicu Gadžun ostane zavijena velom šutnje, jer roditelji moraju dobiti odogovore i pravda mora biti zadovoljena - kazala je Bešlija.

VEZANI TEKST - Bejtović je još član UO ZZO KS, inspekcija u slučaju djevojčice Gadžun mu utvrdila brojne nepravilnosti

Nijednom riječju Bešlija nije spomenula ministra Vranića, niti ono što u svom pismu problematizira otac preminule djevojčice. On je, naime, od Ministarstva zdravstva tražio utvrđivanje stručne odgovornosti ljekara koji su izveli operaciju, neovisno od njihove krivične odgovornosti koju bi trebalo utvrditi Tužilaštvo KS, da bi od ministra dobili odgovor da je inspekcijski nalaz proslijeđen Tužilaštvu KS.

- Šta je onda tvoja funkcija, Harise? Šta ćeš nam ti? Za šta služi Zakon o pravima pacijenta? - pitao je Gadžun u pismu.

Tužilaštvo KS, na koje sada Bešlija pokušava prebaciti odgovornost spomenuo je samo jednom, kazavši da njegovo strpljenje prema njima polako ističe, ali da je prema Vraniću već isteklo, te se posebno osvrće na, kako je naveo, Vranićevo "nagrađivanje čovjeka u čijoj je zubarskoj ordinaciji obavljen operativni zahvat moje dvije i po godine stare kćerke". 

VEZANI TEKST - Šta je s istragom smrti malene Džene, štite li se involvirani ljekari, protiv koga roditelji spremaju tužbu?

Poznato je da se radi o dr. Benjaminu Bejtoviću, stranačkom kolegi Vildane Bešlija, koji je, uprkos svemu, i dalje član Upravnog odbora Zavoda zdravstvenog osiguranja Kantona Sarajevo, na koju poziciju imenovala ga je Vlada Kantona Sarajevo kao visokopozicioniranog člana Naše stranke. 

- Koga ti štitiš, Harise? Koalicionog partnera, sebe ili prijatelje? - pitao je otac u pismu Vranića.

Bešlijine današnje konstatacije kako "Tužilaštvo ne komunicira sa porodicom" također ne odgovaraju istini. 

Ranije je za Faktor iz advokatske kancelarije koja zastupa porodicu Gadžun odgovoreno da su "upoznati sa tokom istražnih radnji, kao i aktivnostima Tužilaštva KS, u onoj mjeri koja ne utječe niti ometa daljni tok istrage Tužilaštva".

Također navode da su, upravo u dogovoru sa porodicom, odlučili dati određeni vremenski rok Tužilaštvu, a ukoliko nakon toga ne bude tužilačke odluke poduzimat će odgovarajuće pravne radnje.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.