open-navfaktor-logo
search
Automobili
Osvježeni "land cruiser" nudi bolje performanse
Dostupan u više od 190 zemalja širom svijeta - najviše od svih postojećih Toyotinih modela, a "land cruiserove" terenske sposobnosti bez premca stvorile su mu reputaciju jednog od najčvršćih i najpouzdanijih terenskih vozila 4x4 te su ga učinile predvodnikom prodaje u tom segmentu u brojnim europskim zemljama.
29.09.2020. u 11:23
get url
text

Unaprijeđeni "land cruiser" 2020 dodatno jača ovu reputaciju zahvaljujući snažnom, 2,8-litarskom dizelskom motoru, uz usvajanje tehnologije Stop & Start, poboljšanja multimedijskog sistema i sklopa tehnologija za aktivnu sigurnosti Toyota Safety Sense te pridodavanjem paleti posebnog paketa opreme Black koji se odlikuje iznimnim dizajnerskim pojedinostima.

Dokazani 2,8-litarski, 4-cilindrični dizelski motor s common railom, DOHC i 16 ventila sada raspolaže s više snage i okretnog momenta. Najveća snaga je povećana za 27 KS/20 kW, na 204 KS/150 kW pri 3000-3400 okr/min, dok je najveći okretni moment povećan za 50 Nm na 500 Nm pri 1600-2800 okr/min. Združen s automatskim mjenjačem sa 6 brzina, koji "land cruiseru" omogućava najveću brzinu od 175 km/h te skraćuje vrijeme ubrzanja 0-100 km/h na 9.9 sekundi - poboljšanje od 3,0 sekundi u odnosu na prethodnike.

S druge strane, usvajanjem Toyotine tehnologije Stop & Start prosječna potrošnja i emisija CO2 su smanjene - prva za 0,7 l/100 km, na 7,0 l/100 km, a emisije za 18 g/km, na 192 g/km. U putničkoj kabini, nivo opreme je podignut kroz unaprijeđeni multimedijski sistem.

Uz brži softver i odziv ekrana na dodir i prilagodljivi početni prikaz, novi sistem nudi povezivanje aplikacijama Apple CarPlay i Android Auto. Ovaj sistem se odlikuje funkcijom pretraživanja one-box, 3-godišnjom pokrivenošću kartama i osvježavanjem karata preko zraka. Internetske usluge uključuju izvještaje u stvarnom vremenu o internetskom prometu, Google tražilicu i dodatne obavijesti o kamerama za mjerenje brzine, parkiralištima, cijenama goriva i prognozi vremena.

"Land cruiser" se sada odlikuje drugom generacijom sklopa tehnologija za aktivnu sigurnost Toyota Safety Sense. Taj sklop je sada proširen uključivanjem sistema predsudarne zaštite (Pre-Collision System - PCS) koji sadrži otkrivanje pješaka noću i biciklista danju, te inteligentnim prilagodljivim tempomatom.

Povrh ovih tehnoloških osvježenja, "land cruiser" nudi kupcima i više elegancije i veći prestiž kroz ponudu posebnog paketa Black u paleti modela.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.