navbar

COOLSTYLE

faktor
search
search
search
Recept

Osvježavajući desert: Napravite sladoled od zove

Sezona branja zove u punom je jeku i mnogi su se ovih dana bacili na pripremu sirupa.

Objavljeno: 24.05.2022. u 21:01
get url
text

Ako pak na zalihama imate prošlogodišnji sirup, iskoristite ga za desert koji će ljubiteljima zove izazvat zazubice. U pitanju je fini sladoled koji možete pripremati i bez aparata za sladoled, a ako ga imate možete si dodatno olakšati pripremu.

SASTOJCI ZA SLADOLED OD ZOVE

2 žumanca
40 g šećera u prahu
200 ml mlijeka
150 ml slatkog vrhnja
100 ml sirupa od zove
2 velike kašike limunovog soka

PRIPREMA SLADOLEDA OD ZOVE

Miksajte žumance i šećer dok smjesa iz jarkožute ne postane blijeda. Mlijeko ulijte u zdjelu i zagrijte do vrenja na laganoj vatri. Lagano malo po malo ulijevajte mlijeko u žumanca konstantno miješajući. Zatim vratite na vatru i kuhajte kremu 10 minuta.

Nakon kuhanja prebacite je u novu posudu i pustite da se ohladi na sobnoj temperaturi. Kad je krema ohlađena, izmiksajte slatko vrhnje u čvrsti šlag i potom u njega dodajte sirup od zove pomiješan sa sokom od limuna. Lagao promiješajte dok se sirup i šlag ne sjedine u kompaktnu smjesu koju potom ulijte u ohlađenu kremu od žumanaca i mlijeka.

Ako imate aparat za pripremu sladoleda,  ulijte u njega pripremljenu smjesu i dalje postupajte po uputama proizvođača aprata. Ako nemate aparat za pripremu sladoleda, smjesu prebacite u posudu primjerenu za zamrzavanje te je stavite u zamrzivač na 2 sata. Nakon toga izvadite iz zamrzivača, mikserom razradite smjesu pa je opet vratite u zamrzivač i ponovite isti postupak 2-3 puta u istom vremenskom razmaku. Naposljetku ostavite u zamrzivaču preko noći da se sladoled stisne.