open-navfaktor-logo
search
Predsjednik obećao
Osvajači olimpijskih medalja iz Ugande dobit će automobile, kuće i doživotne plaće
Predsjednik Ugande Yoweri Museveni saopćio je da će sportisti koji su osvojili medalje na Ljetnim olimpijskim igrama u Tokiju dobiti doživotne plaće, ali i automobile i porodične kuće.
11.08.2021. u 23:07
get url
text

List Daily Monitor javlja da je Museveni primio sportiste Ugande koji su se vratili sa Olimpijade iz Japana i da im je saopćio koje ih nagrade čekaju, prenosi Anadolu Agency (AA).

Osvajači zlatnih medalja će dobiti doživotnu plaću u mjesečnom iznosu od pet miliona ugandskih šilinga (1.200 eura). Zlatni olimpijci iz Ugande će dobiti i nove automobile, a Vlada će im izgraditi i pokloniti im porodične kuće.

Osvajači srebrenih medalja će dobiti doživotnu plaću u mjesečnom iznosu od tri miliona šilinga (725 eura), dok će osvajači bronzanih medalja mjesečno dobivati po milion domaćih šilinga (240 eura).

Zlatne medalje za Ugandu na Olimpijadi u Tokiju osvojili su atletičar Joshua Cheptegei u utrci na 5.000 metara i atletičarka Peruth Chemutai u utrci na 3.000 metara sa preprekama. Cheptegei se okitio i srebrom u utrci na 10.000 metara. Bronzanu medalju u utrci na 10.000 metara osvojio je i Jacob Kiplimo.

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.