Osumnjičen za zloupotrebu položaja: Bivši vareški načelnik ostaje u pritvoru

objavljeno: 16.01.2018. u 14:23

Sudija za prethodni postupak Općinskog suda u Visokom donio je odluku kojom je prihvaćen prijedlog Tužilaštva Zeničko-dobojskog kantona za određivanjem jednomjesečnog pritvora bivšem načelniku Općine Vareš, a sadašnjem voditelju poslovnice "BH Pošte" u tom gradu Avdiji Kovačeviću, osumnjičenom za zloupotrebu položaja ili ovlaštenja. 

Kako je za Faktor potvrđeno iz ove pravosudne institucije, pritvor je Kovačeviću određen zbog opasnosti da bi boravkom na slobodi mogao ometati istragu utjecajem na svjedoke, kao i zbog bojazni da bi mogao ponoviti ili dovršiti pokušano krivično djelo. 

- Pritvor po ovom rješenju može trajati najduže mjesec, odnosno do 13. februara ili do drugačije odluke Suda- kazala nam je Henda Mujkić, službenica za informiranje Općinskog suda u Visokom, te dodala da je na ovo rješenje branilac osumnjičenog uložio žalbu, ali da ona još nije razmatrana. 

Policija je uhapsila Kovačevića u subotu oko 23 sata u njegovoj porodičnoj kući zbog sumnje da je uzeo 15.000 KM.

Naime, policija je u subotu obaviještena da u poslovnici "BH Pošte" u Varešu nedostaje određeni novčani iznos i poslali su na teren ekipu koja je došla da istraži slučaj. Nakon provođenja istražnih radnji na terenu iste noći su, zbog sumnje na zloupotrebu položaja ili ovlaštenja, odnosno da je kao voditelj poslovnice uzeo novac, uhapsili Kovačevića.

VEZANI TEKST - Uhapšen bivši načelnik Općine Vareš Avdija Kovačević

Kovačević je funkciju načelnika Općine Vareš obavljao od 2012. godine do januara 2015. godine, kada je na 25. sjednici Općinskog vijeća podnio ostavku, nakon što su po nalogu Porezne uprave FBiH blokirani svi računi Općine.