open-navfaktor-logo
search
Tužilaštvo BiH
Osumnjičeni za terorizam izručen bh. pravosuđu
Zajedničkim naporima Tužiteljstva BiH i partnerskih policijskih i sigurnosnih agencija, izvršeno je lociranje, identificiranje, hapšenje i transport osumnjičenog sa područja Turske u Bosnu i Hercegovinu, saopćilo je Tužilaštvo BiH.
22.10.2020. u 21:42
get url
text

Osumnjičeni je izručen na Međunarodnom aerodromu Sarajevo, nakon čega je uhapšen i bit će predat postupajućem tužiocu. Osumnjičeni Jahja Vuković, rođen 1999. godine u Bihaću, pod istragom je Odsjeka za terorizam u Tužilaštvu BiH i osumnjičen je da je 2014. godine, otputovao u Siriju, te se priključio paravojnim formacijama tzv. ISIL-a koji je od Vijeća sigurnosti proglašen terorističkom organizacijom.

Prema prikupljenim dokazima, osumnjičeni se priključio formaciji "Al Nusra Front", gdje je zajedno sa drugim državljanina BiH, u okviru jedinice "Hattab", sudjelovao u terorističkim aktivnostima ove grupe, koje su uključivale napade na stanovništvo, ubijanje, protupravna zatvaranja i druge terorističke aktivnosti.

Prikupljeni dokazi ukazuju da je osumnjičeni bio pripadnik ovih formacija do 2019. godine i konačnog sloma struktura tzv. ISIL-a, nakon čega se skrivao na području Turske, gdje je otkriven i uhapšen, saopćilo je Tužilaštvo BiH.

Osumnjičeni je pod istragom zbog krivičnog djela organiziranje terorističke grupe te će u zakonskom roku biti predat postupajućem tužiocu koji će ispitati osumnjičenog te donijeti odluku o daljim aktivnostima. Tužilaštvo BiH i Odsjek za terorizam operaciju su realizirali sa partnerskim institucijama Bosne i Hercegovine i inozemstva u okviru antiterorističkih aktivnosti, zaključuje se u saopćenju.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.