open-navfaktor-logo
search
Turska
Osumnjičeni u vezi sa rušenjem zgrada u zemljotresu u Izmiru proslijeđeni sudu
Najmanje devet osumnjičenih na zapadu Turske, za koje se smatra da su uključeni u izgradnju zgrada koje su se srušile u nedavnom snažnom zemljotresu, u četvrtak su proslijeđeni sudu.
05.11.2020. u 09:24
get url
text

Nalog za hapšenje raspisan je za 11 osumnjičenih, uključujući izvođače radova i inženjere, koji su navodno bili saučesnici u izgradnji zgrada koje su urušene tokom potresa magnitude 6,6 stepeni 30. oktobra u okrugu Bayrakli u provinciji Izmir.

U svojim su prvim iskazima osumnjičenici tvrdili da su zgrade izgradili u skladu s tadašnjim propisima.

Jedan izvođač, identificiran pod inicijalima M. B. U, za kojim je bila izdana potjernica zbog urušavanja jedne stambene zgrade, povrijeđen je u potresu i još uvijek je na intenzivnoj njezi. Njegov otac, koji je u zemljotresu izgubio snahu i unuke, pušten je na slobodu uz zabranu putovanja u inostranstvo.

Iz Uprave za vanredne situacije (AFAD) u srijedu ujutru je saopšteno da je uslijed posljedica zemljotresa u turskoj egejskoj regiji poginulo 114 osoba, a povrijeđeno više od hiljadu ljudi. Na bolničkom liječenju je zadržano 137 povrijeđenih.

Zemljotres jačine 6,6 stepeni po Richteru u petak je pogodio Izmir i susjedne regije, a nakon toga je u toj regiji registrovano 1.621 podrhtavanje tla, od toga su 44 jača od četiri stepena po Richteru.

Spasilačke ekipe su ispod ruševina spasile više od 105 osoba, među njima su i trogodišnja Elif Perincek, koja je iz ruševina izvučena nakon 65 sati, te četverogodišnja Ayda Gezgin, koja je pod ruševinama bila 91 sat.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.