open-navfaktor-logo
search
Let iz Frankurta
Osumnjičen za ubistvo sarajevskih policajaca: Sava Marinković izručen BiH
Sava Marinković, jedan od osumnjičenih za ubistvo sarajevskih policajaca Adisa Šehovića i Davora Vujinovića, izručen je Bosni i Hercegovini.  
27.07.2022. u 13:05
get url
text

Kako je za Faktor potvrđeno iz Granične policije BiH, Marinković je na Sarajevski aerodrom stigao letom iz Frankfurta u 12.55 sati.

On će odmah biti sproveden u Tužilaštvo Kantona Sarajevo, na čiji zahtjev je za njim i raspisana međunarodna Interpolova potjernica. 

Nakon što bude sproveden pred tužioca, gdje će se utvrditi njegov identitet i predočiti mu se ono što mu se stavlja na teret, u naredna 24 sata bit će sproveden u pritvorsku jedinicu KPZ-a Sarajevo, gdje će biti smješten u posebno osiguranu ćeliju u najčuvanijem, S-odjelu. 

- Policijski službenici Granične policije BiH su 27. jula 2022. godine na Međunarodnom aerodromu u Frankfurtu, izvršili preuzimanje osobe M. S. s ciljem realizacije ekstradicije posebnim letom – charter let. M. S. je stigao na Međunarodni aerodrom Sarajevo u 12.55, nakon čega je predat ovlaštenim službenicima Sudske policije Federacije BiH. Za M. S. je raspisana međunarodna potjernica radi lišenja slobode i ekstradicije u BiH, s ciljem krivičnog gonjenja zbog krivičnog djela ubistvo iz čl. 166. stav 2. tačka e) KZ FBiH i krivičnog djela teška krađa iz čl.287 stav 1. tačka a) KZ FBiH, a sve u vezi s članom 31. i 54. istog zakona - kazala je za Faktor glasnogovornica GPBiH Franka Vican.

VEZANI TEKST - Istraga ubistva sarajevskih policajaca: Sava Marinković bi došao u BiH, ali...

Marinkovića je kao direktnog izvršioca ubistva sarajevskih policajaca tokom davanja iskaza u Tužilaštvu KS označio Aleksandar Macan, za kojim je također bila raspisana potjernica, a koji se krajem decembra prošle godine, u pratnji advokata, predao Tužilaštvu Kantona Sarajevo.

On je, navodno, a kako je to u javnost iznio njegov advokat Duško Tomić, do u detalje ispričao detalje iz kobne noći, kada su policajci MUP-a KS naletjeli na grupu automafijaša koji su na Alipašinom Polju pokušavali ukrasti "golf 6", hrvatskih registarskih oznaka.

S druge strane, Marinković je posredstvom advokata Bojana Veselinovića negirao te navode.

On je u trenutku raspisivanja potjernice bio u zatvoru u Njemačkoj, a nakon što je pušten na prijevremenu slobodu, nije se protivio izručenju Bosni i Hercegovini.

Osim Marinkovića i Macana, zbog sumnje da je umiješan u ubistvo policajaca Šehovića i Vujanovića u pritvoru je i Marko Trifković Žižan sa Pala. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.