open-navfaktor-logo
search
Dostavljeni papiri
Osumnjičen za ubistva Tigra i Ostojića: Uskoro izručenje Vladana Pejušića Bosni i Hercegovini?
Tužilaštvo Bosne i Hercegovine saopćilo je da je pravosudnim institucijama Srbije dostavilo traženu dokumentaciju u postupku izručenja Vladana Pejušića, zvanog "Sarajlija", koji je u međuvremenu promijenio ime u Mirko Vukmirović.
25.03.2022. u 15:52
get url
text

- Tužilaštvo BiH traži izručenje osumnjičenog koji se nalazi pod istragom tužilaštva zbog krivičnih djela organizovanog kriminala i teških ubistava počinjenih na teritoriji Bosne i Hercegovine. Osumnjičeni je duže vrijeme bio nedostupan pravosuđu Bosne i Hercegovine i nalazio se u inostranstvu, nakon čega je prije oko mjesec na temelju potrage pravosudnih institucija BiH, uhapšen na području Srbije, te je pokrenut postupak za njegovo izručenje - navodi se u saopćenju Tužilaštva BiH.

Uhapšeni Vladan Pejušić, alias Mirko Vukmirović, dovodi se u vezu sa ubistvima Siniše Miličevića Tigra 2018. gopdine i Miloša Ostojića 2019. godine u Istočnom Sarajevu.

Uhapšen je 13. marta u Novom Sadu, a pred sudijom za prethodni postupak, kako je potvrđeno iz tamošnjeg suda, izjasnio se da pristaje na pojednostavljeni postupak ekstradicije.

Ime Vladana Pejušića se do sada više puta pojavljivalo u istrazi koja se vodila protiv Darka Eleza zbog organizovanog kriminala i ubistava Miličevića i Ostojića.

Jedan od svjedoka u tom postupku u iskazima je označio Pejušića kao čovjeka koji je učestvovao u organizaciji ovih ubistava, a što je spominjano na ročištima Elezu u Sudu BiH.

Siniša Miličević zvani Tigar ubijen je 31. maja 2018 ispred ulaza u zgradi gdje je živio sa suprugom i dvoje djece. Ubica je u njega ispalio tri metka, a četvrti ga je okrznuo.

Njegova porodica nikada javno nije govorila o mogućim motivima ubistva. Miličević je bio poznat kao vlasnik ugostiteljskog objekta "Rodeo" u Istočnom Novom Sarajevu.

Elez je u BiH izručen iz Srbije u martu prošle godine radi suđenja u predmetu "Lutka" i tada mu je na teret stavljeno i učešće u ubistvima Miličevića i Ostojića.

U novembru prošle godine u Sudu BiH u predmetu "Lutka" osuđen je na 15 godina zatvora nakon zaključenja sporazuma o priznanju krivnje. Osuđen je da je bio vođa organizovane grupe koja je djelovala od 2005. do 2009. godine i čiji članovi su ranije presuđeni za nekoliko ubistava, pljačke banaka, transporta novca, kao i pranje novca.

VEZANI TEKST - Čampara: "Svjedocima je rekao da će pobiti sve koji su dobri s Đokom"; Elez: "Jedva čekam te svjedoke"

Elez je u Sudu BiH više puta negirao da je organizator ubistva Miličevića i Ostojića.

- Nađite mi ijedan dokaz da sam ubio Tigra, potpisat ću da me osudite na 40 godina zatvora. Ta nova krivična djela su mi napisana ofrlje da bi me izručili za "Lutku" - izjavio je ranije Elez u Sudu BiH.

Miloš Ostojić (30) iz Istočnog Sarajeva ubijen je 2. januara 2019. godine u sačekuši u naselju Lukavica u Istočnom Sarajevu ispred svog kluba "Sparta".

Napadač, koji je bio maskiran fantomkom je u Ostojića pucao čim je ovaj izašao iz automobila ispred kluba. Ostojić je, teško ranjen, pao na asfalt, a ubrzo nakon toga je preminuo.

Ostojićeva porodica ima u vlasništvu više firmi, kao i poznate pekare "Zlatno zrno". Prema nekim ranijim informacijama iz istrage, motiv za njegovo, ali i ubistvo Miličevića je reketiranje.

Ostojić i Miličević su navodno bili bliski i sa Elezovim zakletim neprijateljem Đorđem Ždralom.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.