open-navfaktor-logo
search
Istraga
Osumnjičen za otmicu: Dario Delibašić predat Tužilaštvu KS
Za Delibašića je određeno 24-satno zadržavanje, potvrdila je za Faktor Azra Bavčić, glasnogovornica Tužilaštva KS
18.05.2019. u 12:18
get url
text

Dario Delibašić (40) iz Sarajeva, koji je uhapšen zbog sumnje da je učestvovao u otmici državljanina BiH i Turske Tamera Kilerdžija polovinom prošlog mjeseca, predat je u nadležnost Tužilaštva KS.

Za Delibašića je određeno 24-satno zadržavanje, potvrdila je za Faktor Azra Bavčić, glasnogovornica Tužilaštva KS.

- Nakon što osumnjičeni u tom zakonskom roku bude ispitan, postupajući tužilac će donijeti odluku o tome da li će za njega eventualno zatražiti mjeru pritvora - kazala je Bavčić.

Slučaj navodne otmice Kilerdži je, podsjećamo, prijavio Državnoj agenciji za istrage i zaštitu (SIPA), koja ga je poslijedila MUP-u Kantona Sarajevo.

On je istražiteljima SIPA-e tada ispričao da su ga 17. aprila, na Ilidži, dok se vozio u "golfu 6", sa tri vozila preseli nepoznati razbojnici sa automatskim puškama i pištoljima.

Rekao je da su ga odvezli na nepoznatu lokaciju, gdje su ga držali cijelu noć, tukli ga i prijetili mu, te mu oteli telefon, sat i oko 1.000 KM.

Sutradan ga je, kako je naveo, jedan od njih izbacio na Otoci i ostavio. Vozilo mu nije vraćeno, a navodno mu je naređeno da im pripremi milion maraka.

{$galerijaFotografija}

Radeći na rasvjetljavanju ovog slučaja, sarajevska krim-policija je došla do određenih saznanja o mogućoj umiješanost Delibašića, te je on u prošli petak lociran i uhapšen na Ilidži. Potom je priveden na saslušanje u MUP KS, nakon čega je, po nalogu tužioca pušten, jer tad nije bilo zakonskog osnova za njegovo dalje zadržavanje.

Istraga je nastavljena, te je Delibašić jučer ponovo uhapšen i zadržan.

Nezvanično se moglo čuti da je on otmičarima iznajmio vikendicu na Ilidži, te da se sumnja da je, navodno, imao ulogu posrednika.

Međutim,  zvaničnih detalja o tome na koji način je Delibašić povezan sa slučajem nema.

Delibašić je ranije u Italiji osuđen u odsustvu na šest godina i osam mjeseci zbog dilanja droge.

Italijansko pravosuđe je utvrdilo da je učestvovao u transportu droge iz Beograda, preko BiH, Zagreba, Maribora u Italiju te da je tim poslovima stekao nezakonitu korist od 60.000 eura.

Delibašić do sada nije izručen Italiji jer BiH ne izručuje svoje državljane drugim državama. Osim toga, BiH nema potpisan sporazum sa Italijom o preuzimanju i procesuiranja sudskih predmeta.

Dario Delibasic privođenje 17.05.2019.
1 od 5
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.