open-navfaktor-logo
search
Tužilaštvo SBK
Osumnjičen za brutalno ubistvo starca u Bugojnu: Jašareviću još tri mjeseca pritvora
Adi Jašarević se tereti da je 28. januara, oko 12.30 sati, zajedno sa jednim maloljetnikom, iz koristoljublja ubio 86-godišnjeg Abdulselama Halepića u bugojanskom naselju Vesela
06.05.2019. u 21:02
get url
text

Kantonalni sud u Novom Travniku donio je rješenje kojim se prihvata prijedlog Tužilaštva u Travniku, te za još tri mjeseca produžio pritvor Adiju Jašareviću, koji se tereti za ubistvo iz koristoljublja u saizvršilaštvu, potvrđeno je iz Tužilaštva SBK.

Jašarević se tereti da je 28. januara, oko 12.30 sati, zajedno sa jednim maloljetnikom, iz koristoljublja ubio 86-godišnjeg Abdulselama Halepića u bugojanskom naselju Vesela.

- Pritvor po rješenju Suda počinje teći od 1.maja 2019. godine i može trajati do 1.augusta 2019. godine ili do nove odluke suda - navodi se u saopćenju travničkog Tužilaštva iz kojeg su kazali da je istraga još u toku, te da se poduzimaju zakonom predviđene radnje u cilju utvrđivanja svih okolnosti pod kojim je ubistvo počinjeno.

Pritvor je produžen jer se radi o krivičnom djelu za koje se može izreći kazna zatvora 10 godina ili teža, a s obzirom na način izvršenja i posljedicu krivičnog djela, te bi puštenjem na slobodu moglo rezultirati uznemirenjem javnosti.

Jašarević je brzom reakcijom policije uhapšen 1. februara, nedugo nakon što je u kući otkriveno tijelo ubijenog, a za Jašarevićem raspisana potjernica zbog sumnje da je ubio 86-godišnjaka. On je, kako je ranije potvrđeno, tokom krim-obrade u policiji priznao zločin.

Uhapšen je u Donjem Vakufu, nakon prijave savjesnih građana, koji su pozvali policiju i prijavili gdje se nalazi. Nekoliko sati kasnije uhapšen je i maloljetnik za kojeg je utvrđeno da je učestvovao u zločinu.

Istragom je potvrđeno da je motiv ovog zločina koristoljublje. Jašarević je, navodno, za Halepića povremeno obavljao neke sitne poslove, te je znao da on prima austrijsku penziju i da bi u kući mogao imati veću količinu novca.

S obzirom na to da je na tijelu pronađeno više povreda, utvrđeno je da su ga tukli kako bi im kazao gdje krije novac, a što nesretni starac nije izdržao.

Ipak, razbojnici su ostali kratkih rukava, jer im Halepić nije otkrio gdje drži novac, koji je pronađen tokom uviđaja u kući.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.