Radi se o povratniku u izvršenju istog krivičnog djela, zbog čega je na osnovu pravosnažne presude nadležnog suda u Republici Hrvatskoj izdržao zatvorsku kaznu u trajanju od godinu i dva mjeseca.

Uhapšeni se sumnjiči da je tokom 2020. i 2021. godine, koristeći se korisničkim računom na društvenoj mreži Instagram, ostvario kontakt sa desetogodišnjom djevojčicom sa područja Federacije Bosne i Hercegovine.

Potom je sa umišljajem, iako je prethodno upozoren da razgovara sa maloljetnom osobom, od nje zahtijevao kreiranje i slanje fotografije seksualno eksplicitnog sadržaja, odnosno učestvovanje u pornografskoj predstavi, pritom u kontinuitetu pokušavajući stupiti u audio-video konverzaciju sa njom.

Također, slao joj je svoje seksualno eksplicitne fotografije, a sve u cilju zadovoljenja svoje nastrane pohote.

Kako je saopćio FUP, postoje sumnje da je osumnjičeni u prethodnom periodu kontaktirao više desetaka maloljetnih osoba sa područja Bosne i Hercegovine i regiona, a što će biti predmet daljeg rada na ovom predmetu.

Akcija hapšenja izvedena je nakon višemjesečne istrage pod nadzorom Kantonalnog tužilaštva Hercegovačko-neretvanskog kantona, a u saradnji sa Ministarstvom unutrašnjih poslova RS-a i Okružnim javnim tužilaštvom Banja Luka.

U sklopu navedenih aktivnosti, a na osnovu naredbe Osnovnog suda u Bosanskoj Gradišci, pretresene su prostorije koje koristi osumnjičeni u tom gradu i pronađeni i oduzeti predmeti koji su korišteni prilikom krivičnog djela, te će biti korišteni kao dokaz u krivičnom postupku.

Uhapšeni će nakon kriminalističke obrade u zakonskom roku biti predat u nadležnost Kantonalnom tužilaštvu Hercegovačko-neretvanskog kantona.