open-navfaktor-logo
search
Primirje prioritet
Osudili stradanje civila: Rusija spremna da bude domaćin direktnih pregovora Izraela i Palestine
Vlasti Ruske Federacije izrazile su spremnost i predložile da budu domaćin direktnih mirovnih pregovora između Izraela i Palestine, javlja Anadolija.
16.05.2021. u 20:57
get url
text

Vijeće sigurnosti Ujedinjenih nacija održava treću vanrednu sjednicu o rastućim tenzijama između Izraela i Palestine i o izraelskim napadima na Gazu.

Ruski zamjenik ministra vanjskih poslova Sergey Vershinin je u obraćanju Vijeću sigurnosti izjavio da Rusija može preuzeti ulogu domaćina izraelsko-palestinskih pregovora.

Vershinin je najoštrije osudio stradanje civila u Palestini i Izraelu i poručio kako uspostava primirja mora biti prioritet.

Ističući kako nedostatak direktnog dijaloga između Izraela i Palestine predstavlja jedan od uzročnika aktuelnih tenzija, Vershinin je kazao da bi se ti pregovori mogli obnoviti u Rusiji.

On je također rekao kako normalizacija odnosa između Izraela i nekih arapskih zemalja nije dovoljna za rješavanje izraelsko-palestinske krize.

Predložio je održavanje sastanka ministara vanjskih poslova "bliskoistočne četvorke" koju čine Ujedinjene nacije, Evropska unija, Sjedinjene Američke Države i Rusija.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.