Sudija Osman Rahmanović pojasnio je da je presuda danas tek objavljena, u fazi je izrade i obje strane će imati pravo na žalbu, a konačnu odluku donijet će Okružni sud Istočno Sarajevo.

On je naveo da je riječ o optužnici staroj više od pet i po godina.

- Ovo je druga presuda, takozvani ponovljeni krivični postupak, gdje je Okružni sud u prvoj presudi dao upute Osnovnom sudu u Višegradu gdje su uočeni nedostaci. Dalje, Tužilaštvo Istočno Sarajevo je izmijenilo optužnicu, bilo je dosta novih stvari - rekao je Rahmanović.

On je istakao da je ponovljeni postupak trajao više od dvije godine i došlo se do presude.

- Ona je danas objavljena, tek je u izradi i po mojoj procjeni biće urađena za 15-tak dana. Ova presuda ide objema stranama koje imaju pravo na žalbu Okružnom sudu Istočno Sarjevo - rekao je Rahmanović.

Sudija je pojasnio da nakon što se završi pretres, prvo ide objava presude, a onda izrada.

Današnja presuda uslijedila je nakon što je ukinuta ranija presuda iz 2020. godine kojom su prosvjetari oslobođeni krivice.

Slavko Mršević, koji ima Aspergerov sindrom, najblaži oblik autizma, izbačen je 1. septembra 2016. godine iz Srednje saobraćajne škole u Rudom jer je ova ustanova odbila da prilagodi nastavni plan i program, te metodologiju prenošenja gradiva njegovim funkcionalnim sposobnostima i statusu, prenosi RTRS.