Kako se navodi u odluci predsjednice MMKS-a Graciele Gatti Santane o prijevremenom puštanju na slobodu Franka Simatovića, on je nekoliko puta slao podneske tokom augusta ove godine u kojima je ponavljao svoje zahtjeve za hitno prijevremeno puštanje na slobodu, uz dokumentaciju, uključujući garancije koje je dala Srbija.

- S obzirom na informacije koje imam, postoje uvjerljivi humanitarni razlozi koji zahtijevaju prijevremeno puštanje Simatovića na slobodu, pod odgovarajućim uvjetima - navodi se u odluci sutkinje Gatti Santane, piše Detektor.

Kako se navodi u odluci od 29. augusta, potrebno je osigurati da mjesečne konsultacije sa Simatovićem organizuje nezavisni stručnjak, koji će sačinjavati informacije o njegovom zdravstvenom stanju.

U odluci se navodi da će ona biti objavljena javno onog trenutka kada Mehanizam dobije potvrdu iz Srbije da je Simatović stigao u bolnicu na liječenje.

Krajem maja ove godine, Sud u Haagu donio je pravosnažnu presudu kojom su Simatović i Jovica Stanišić, bivši rukovodioci SDB-a Srbije, proglašeni krivima da su, djelujući kao učesnici udruženog zločinačkog poduhvata (UZP), odgovorni za zločine počinjene u više općina u Bosni i Hercegovini i na jednoj lokaciji u Hrvatskoj, povećavši im kazne na po 15 godina zatvora.

Stanišić i Simatović su ranijom presudom bili osuđeni na po 12 godina zatvora za pomaganje i podržavanje zločina u Bosanskom Šamcu, dok su bili oslobođeni odgovornosti za zločine u drugim općinama, kao i Hrvatskoj. Žalbeno vijeće je konstatovalo da je Pretresno vijeće pogriješilo kada Stanišića i Simatovića nije osudilo za UZP.

Tada je sutkinja Gatti Santana izdala nalog za zadržavanje Stanišića i Simatovića u pritvorskoj jedinici do upućivanja na izdržavanje kazne. Bit će im uračunato vrijeme koje su proveli u pritvoru – kako je navela Gatti Santana – Stanišić 2.634, a Simatović 3.048 dana.

Stanišić je izricanje presude pratio iz sudnice, a Simatović iz pritvorske jedinice, posredstvom videoveze.