open-navfaktor-logo
search
Pravosnažna presuda
Osuđen nekadašnji šef FUP-a u Bihaću: Vodio fiktivnu istragu i ucjenjivao "osumnjičenog"
Presudom Kantonalnog suda u Bihaću Besim Dervišević, šef Detašmana Bihać Federalne uprave policije je pravosnažno osuđen na jedinstvenu kaznu zatvora u trajanju od jedne godine zbog krivičnih djela Zloupotreba položaja ili ovlaštenja i krivotvorenje službene isprave.
03.11.2020. u 16:07
get url
text

Kako je saopćilo Kantonalno tužilaštvo u Bihaću, presuda je izrečena danas, a Dervišević je proglašen krivim jer je u drugoj polovini 2012. godine nezakonito i bez ovlaštenja nadležnog Tužilaštva provodio fiktivnu istragu radi navodnog terorizma, a sve da bi od oštećenog DŽ. R. u konačnici pribavio sebi korist.

- U nezakonitom korištenju resursa Federalne uprave policije osuđeni je i krivotvorio službeni akt te policijske agencije, a i na nezakonit način pribavljao podatke sa oznakama službenih tajnih iz drugih organa u F BIH. Tužilaštvo je u cijelosti dokazalo da je optuženi kao visokorangirani policijski službenik Federalne uprave policije počinio predmetna krivična djela korupcije - naveli su iz Tužilaštva Unsko-sasnkog kantona.

Podsjetimo, Derviševića je direktoru Federalne uprave policije i Tužilaštvu Unsko-sasnkog kantona prijavio Dževad Rekić iz Bosanske Krupe, nastanjen u Švicarskoj.

Rekić i Dervišević su se upoznali posredno, a afera je počela kada je Dervišević nazvao Rekića u Švicarskoj i rekao mu da hitno dođe jer su u autu u Rekićevom autoservisu u Bosanskoj Krupi pronađene ampule koje se koriste u terorističkim napadima. Ispostavilo se da je sve bilo izmišljotina.

– Uplašen, došao sam iz Švicarske i tada me je Dervišević počeo obrađivati kako je predmet kod njega i kako ima velikih problema i troškova te da mora, navodno, platiti neke tužioce i advokate da se "slučaj" zataška. U strahu da mi ne "prikače" terorizam, dao sam mu 500 švicarskih franaka - ispričao je ranije medijima Rekić.

Dervišević je potom od Rekića tražio "iPhone 5" i tablet za službu što je i dobio, a naposlijetku i automobil "mercedes smart" ispod cijene.

Nakon što je prijavio slučaj, Rekić je inspektorima i tužiocima dao na uvid sve poruke koje je dobio od Derviševića, kao i originalne račune za sve tehničke uređaje koje je kupio.

Svoj telefon je također dobrovoljno ostavio u Tužilaštvu USK kako bi se izvještačio i uzele sve sms poruke.

Dervišević je ranije suspendovan s pozicije šefa Detašmana FUP-a u Bihaću zbog umiješanosti u ometanje istrage u drugom krivičnom predmetu.

Derviševića je ranije Općinski sud u Bihaću osudio na sedam mjeseci zatvora za zloupotrebu položaja, dok je bio oslobođen optužbe za krivotvorenje službene isprave.

Presuda je pravomoćna i na nju ne postoji mogućnost žalbe.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.