open-navfaktor-logo
search
Ruska Federacija
Osuđen na 3,5 godine zatvora: Navaljni u sudnici Putina nazvao malim lopovom
Ruski opozicionar Aleksej Navaljni osuđen je na kaznu zatvora od tri i po godine, potvrdio je sud u Moskvi.
02.02.2021. u 19:09
get url
text

Ruski opozicionar Aleksej Navaljni pojavio se danas na ročištu u Moskvi, gde je ismijavao tvrdnje da je prekršio odredbe uslovnog otpusta dok je bio u komi i iznio je uvrede na račun ruskog predsednika Vladimira Putina kojeg je nazvao "malim lopovom".

Navaljni je na ročištu zahtjevao da mu neko pojasni kako je mogao da obavijesti vlasti gdje se nalazi dok je bio u komi, prenosi CNN.

- Zašto sjedite ovdje i govorite sudu da niste znali gdje sam? Pao sam u komu, zatim sam bio u intenzivoj njezi, pa na rehabilitaciji. Kontaktirao sam svog advokata da vam pošalje obavještenje. Imali ste adresu, moje kontakt podatke. Šta sam još mogao da učinim da vas obavijestim - pitao je Navaljni.

- Predsjednik naše zemlje rekao je da me je pustio na lječenje u Njemačku, a ni vi to niste znali - dodao je.

U drugom ispadu, Navaljni je Putina opisao kao "malog lopova u svom bunkeru koji ne želi da kročim nogom u zemlju Rusiju", kao i da ga je "uvrijedio činjenicom da je preživio", prenosi CNN.

Navaljni je priveden po povratku u Moskvu 17. januara, nakon što se oporavio u Njemačkoj od navodnog trovanja nervnim agensom prošlog ljeta, a sudi mu se zbog navodnog kršenja uslovnog otpusta u slučaju koji je izazvao proteste širom zemlje.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.