open-navfaktor-logo
search
Akcija SIPA-e
Osuđen na 20 godina za zločin protiv čovječnosti: Darko Mrđa uhapšen u Prijedoru
Pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) danas su u Prijedoru, kako Faktor nezvanično saznaje, uhapsili Darku Mrđu, kojem je pravosnažnom presudom Suda Bosne i Hercegovine izrečena kazna zatvora od 20 godina zbog zločina protiv čovječnosti. 
03.04.2020. u 17:56
get url
text

Kako je saopćeno iz SIPA-e, preduzimajući niz operativno-taktičkih mjera i radnji, policijski službenici ove policijske agencije locirali su osobu za kojom je bila raspisana potraga Suda BiH i međunarodna potjernica NCB Interpola, nakon čeka je lišena slobode.

- U skladu sa naredbom Suda Bosne i Hercegovine, lice lišeno slobode će biti predato Kazneno-popravnom zavodu Foča, u dalju nadležnost - navodi se u saopćenju.

Darko Mrđa osuđen je na 20 godina zbog ubistava i zlostavljanja prijedorskih Bošnjaka u mjestima Sredice, Tukovi i u logorima "Omarska" i "Manjača".

On je proglašen krivim da je 20. jula 1992. ubio dva nepoznata civila u zaseoku Sredice na području Prijedora, kao i da je s još dvije osobe istog dana iz naselja Tukovi odveo Saida Sadića, koji je ubijen dva kilometra od kuće. Vijeće je zaključilo da je van razumne sumnje dokazano da je 6. augusta 1992., prilikom transporta zatočenika iz logora "Omarska" na "Manjaču", Mrđa fizički zlostavljao četiri lica udarajući ih drvenim kolcem i šakama. Prema presudi, po dolasku pred "Manjaču", Mrđa je iz autobusa izveo Dedu Crnalića i s drugim pripadnicima Interventnog voda ga tukao, usljed čega je ovaj zatočenik preminuo. Vijeće je zaključilo da je optuženi tada učestvovao u premlaćivanju još dva zatočenika.

Mrđa je proglašen krivim i da je sljedećeg dana naredio zatočeniku Jasminu Ališiću da zadavi zatočenika Samira Đafića, što je ovaj i učinio. Kako se navodi u presudi, pripadnici Interventnog voda potom su tukli Ališića, a Zoran Babić ga je zaklao nožem.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.